Nicuşor Dan este de părere că înainte de primul tur al scrutinului prezidenţial care va avea loc în acest an, oamenii trebuie să primească explicații „de la cel mai înalt nivel”, chiar de la preşedintele Klaus Iohannis, legate de ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 24 noiembrie.
„Şeful statului are datoria să fie mediator între instituţii şi cetăţeni. Nu e vorba despre un aviz pentru o conductă, e vorba de o chestiune foarte, foarte serioasă, alegerile prezidenţiale din România, şi atunci explicaţiile trebuie să vină de la cel mai înalt nivel”, a explicat Nicușor Dan, citat de News.ro.
Și guvernul trebuie să ofere explicații, în perspectiva primarului Capitalei. „Despre data alegerilor… este foarte, foarte important să fim lămuriţi de ce s-au anulat. Când se anulează nişte alegeri, e un eveniment extraordinar care trebuie lămurit. Eu aş vrea să am garanţia, de la Guvern, că el organizează alegerile, să am garanţia că, în momentul în care noi ne ducem să votăm la turul 1, că ştim ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie”, a spus Nicuşor Dan.
Călin Georgescu a atacat anularea alegerilor la Înalta Curte, după cele două plângeri depuse la CEDO
Dacă nu primesc explicații, cetățenii se vor apropia tot mai mult de „anarhie”
El a atras atenţia asupra faptului că, dacă nu primesc explicaţii, alegătorii pot vota fiind influențați de acest lucru. Primarul a subliniat că este esenţială încrederea populaţiei în instituţii şi că, în lipsa acestei încrederi, ţara riscă să se apropie ”tot mai mult de anarhie”.
Întrebat dacă îşi menţine decizia de a candida la alegerile prezidenţiale din acest an, Nicuşor Dan a răspuns: „Categoric! Categoric!”.
Nicuşor Dan a declarat vineri seară, la B1 Tv, despre procesul pe care Călin Georgescu vrea să-l deschidă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind anularea alegerilor prezidenţiale, că autorităţile din România „trebuie să vină cu dovezi” legate de decizia Biroului Electoral Central.
„Eu n-am înţeles iniţial litigiul pe care Călin Georgescu l-a făcut la Înalta Curte şi după aceea s-a mutat la Curtea de Apel, dar acum că am văzut declaraţia lui că va contesta la CEDO, înţeleg. Pentru ca să te duci la CEDO ai nevoie de o soluţie a unui litigiu într-o instanţă ordinară naţională. Deci el va încerca să folosească, să conteste decizia Curţii Constituţionale care s-a transferat într-o decizie a BEC-ului şi după aceea o decizie a instanţei naţionale la CEDO. Şi acolo va fi o judecată serioasă, în care statul român trebuie să vină cu dovezi”, a afirmat Nicuşor Dan, potrivit News.ro.
El a precizat că litigiul la CEDO durează un an, un an şi jumătate, sau chiar doi, dar că „acolo va fi o judecată adevărată”. Primarul Capitalei este de părere că „juridic se poate explica” decizia de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, „dar comunicaţional pentru foarte mulţi oameni e foarte greu de înţeles de ce lucrurile astea se întâmplă”.
Nicuşor Dan consideră că faptul că Georgescu a declarat, aparent în mod fals, zero cheltuieli în campania electorală nu ar fi suficient pentru a justifica decizia de anulare a scrutinului.
„Pe de o parte sunt nişte fapte, un candidat a declarat zero cheltuieli şi am văzut oameni plătiţi cu sute de mii de euro în total ca să facă, cum să zic, să îndrume oamenii către acest candidat. Asta este un fapt nu aşa de grav cât, în opinia mea, cât se justifice toată această măsură radicală de anulare a alegerilor. Pe de altă parte, sunt suspiciuni că au fost nişte firme care au folosit o tehnologie foarte avansată, pe care nu o găsim în România, că s-a umblat la nişte algoritmi. Toate lucrurile astea trebuie lămurite, pentru că astea sunt într-adevăr grave şi ele ar putea să dovedească şi amestecul străin”, a explicat edilul.
„„Întrebat dacă, în opinia sa, autorităţile îi vor permite în continuare lui Călin Georgescu să candideze, Nicuşor Dan a răspuns: „Depinde foarte mult de cum va interpreta Curtea Constituţională, adică dacă va spune că este un candidat care a încălcat regulile financiare şi acum noi o să ne asigurăm, instituţiile statului român, că nu le va încălca, atunci va putea. Dacă Curtea Constituţională va reţine că a făcut jocurile unui actor străin, ceea ce este evident că este nelegal în cadrul legislativ din România, atunci nu. Dar avem nevoie de lămuriri”.