Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, a confirmat că a fost rezolvată problema apei calde în Capitală.
„S-a remediat (n.r. – avaria) în cursul zilei de azi. Am avut 4-5 zile de probleme, au fost generate de o avarie la CET SUD, combinat cu nefuncționarea pentru revizie a CET Progresul si Grozavesti, dar s-a rezolvat in cursul zilei de azi, deci 95% dintre oameni au apă caldă. 5% au avarii. Dar nu suntem la 50%, cum eram acum cateva zile”, a declarat Nicuşor Dan.
Edilul a explicat şi care a fost motivul întârzierii soluţionării în această problemă.
„Noi, dacă am fi avut tehnologia modernă pe aceste CET-uri, care sunt la Min. Energiei, revizia nu ar fi durat o lună şi jumătate pentru fiecare, ci cateva zile, aşa cum e normal (…) Sunt din anii 70″, Eu cred că in luna februarie, cea mai friguroasă, a fost cea mai bună funcţionare de termie din ultimii ani. Multe dintre reparaţii nu se fac pe parcursul iernii, ca să nu fie probleme. Am avut funcţionare de 100%, deci eforturile pe care le-am făcut au dat roade”, a declarat Dan, la Digi24.
Nicuşor Dan a estimat şi timpul necesar atât pentru o funcţionare rezonabilă, a sistemului de termie, dar şi pentru finalizarea tutror reparaţiilor necesare.
„Pentru o funcționare rezonabilă, acceptabilă, probabil doi-trei ani (n.r. – termenul pentru ca sistemul de termoficare să fie funcțional). De asemenea, problemele vor fi remediate complet abia în 10 ani, a completat primarul Capitalei.
Centralele de apartament vor deveni istorie
Întrebat dacă e cazul ca bucureștenii să-și instaleze centrale de apartament, primarul a spus:
„Nu dau sfaturi nimănui. Noi deservim 550.000 de apartamente, aproximativ jumătate din blocurile din București. Ar fi o catastrofă pentru mediu ca aceste 550.000 de familii să treacă brusc pe centrale cu gaz, pentru că una e să ai sute de mii de centrale pe gaz care scot fumul la înălțimea la care trăim și alta e să ai patru mari CET-uri la marginea orașului, calculate astfel încât fumul să nu se ducă spre cetățeni”
Nicuşor Dan a averizat, însă, că moda centralelor de apartament a trecut, acestea urmând să fie interzise.
„Centrala termică de apartament va fi interzisă la un moment dat Din punctul de vedere al administrației, susținem menținerea sistemului centralizat și toate eforturile pe care le facem, inclusiv subvenția pe care o plătim, este complet justificată. Am făcut deja acea centrală provizorie la Titan, vrem să mai punem una în zona Pipera, 20 de centrale mai mici pe capetele de rețea și vrem să avem spre 20 de șantiere mari în această vară, până în octombrie”, a mai spus primarul.