”Îngrijorarea mea este cu privire la concurența loială. Vreau să-mi răspundeți la următoarele trei elemente care, în opinia mea, nu duc către o concurență loială. Unul este prețul fix, prețul dinamic. Al doilea este calitatea de proprietar al mașinii sau posibilitatea de a o avea în comodat. Și a treia este vechimea mașinii. Dacă toate aceste trei elemente merg către transportul alternativ, atunci noi, practic, activitatea de bază – taximetria, o închidem și facem totul transport alternativ”, a spus Nicușpr Dan.
Ministerul Transporturilor (MT) a organizat, luni, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto (ridesharing), la care au participat zeci de reprezentanţi ai taximetriştilor, pe de o parte, şi ai companiilor de ridesharing, pe de altă parte.
Reprezentanţii companiilor de ridesharing (Uber, Bolt şi Clever) și-au exprimat speranța ca proiectul de ordonanţă de urgenţă ce reglementează aceste servicii să se afle pe ordinea de zi a Guvernului cât mai rapid şi au propus ca taximetriştii să aibă și ei acces la platformele de transport alternativ,
Taximetriştii, în schimb, au considerat că proiectul de OUG trebuie dezbătut încă 2-3 luni, avertizânmd că sunt transportatori în regim de taxi care vor să intre în greva foamei dacă Executivul va aproba proiectul de ordonanţă care reglementează activitatea de ridesharing.
Nicușor Dan a fost până anul trecut un susținător al aplicațiilor de ridesharing precum Uber și Bolt, dar între timp și-a schimbat radical părerea. Astfel, la începutul lui 2018 deputatul a depus o plângere la Tribunalul București împotriva unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București care obliga Uber și Bolt să funcționeze pe bază de dispecerat. El susținea atunci că aplicațiile pot fi folosite, dacă Legea taximetriei nu interzice acest lucru.
În primăvara anului trecut, deputatul a protestat față de un proiect de OUG de modificare a legii taximetriei despre care a spus că ar duce la interzicerea aplicațiilor de ridesharing și că prevederile actului normativ constituie abuz în serviciu.
La finalul lunii mai 2018, Nicuşor Dan, prezent la un protest al taximetriștilor în Piaţa Constituţiei, a fost huiduit de aceștia. Șoferii i-au reproșat că şoferii de Uber le fură clienţii şi locurile de parcare. Ulterior acestui episod, Nicușor Dan și-a schimbat opinia, pozițiile sale publice fiind exclusiv în favoarea taximetriștilor.
Astfel, în decembrie anul trecut, deputatul USR a acuzat-o pe Gabriela Firea că i-a mințit pe taximetriștii independenți, cărora le promisese că le va viza toate autorizațiile până la începutul lunii decembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
În februarie 2019, Nicușor Dan a avertizat că proiectul de lege privind transportul alternativ are un potenţial distructiv foarte mare, pentru că introduce o concurenţă neloială în activitatea de taximetrie.
„Vreau să atrag atenţia asupra unei legi cu un potenţial distructiv foarte mare, care intră mâine în procesul legislativ. Este vorba de legea transportului alternativ. Ea aduce o concurenţă neloială şi va distruge activitatea de taximetrie. În momentul de faţă, un taximetrist, ca să practice meseria, trebuie să aibă un certificat de atestare profesional, un aviz medical, psihologic, maşina trebuie să aibă revizie la şase luni, există obligaţii metrologice legate de aparatul de taxat. Prin noul proiect de lege se permite practic ca orice şofer să practice meseria de taximetrist, inspecţia periodică se face la fel ca la orice maşină, la un an, nu există atestare profesională, nu există raport psihologic, practic oricine de pe stradă poate să practice această activitate, nu există obligaţii şi statul îşi pierde autoritatea de control”, a afirmat deputatul Nicuşor Dan, pe 19 februarie, la Parlament.