Nicuşor Dan a explicat că pe 1 martie expira perioada de un an în care Consiliul General al Municipiului București a suspendat cele 5 Planuri Urbanistice de Sector prin care sute de hectare de spațiu verde puteau fi distruse și se puteau construi blocuri între case. Dacă instanța nu lua această decizie sau Consiliul General nu prelungea suspendarea, PUZ-urile de la Sectoarele 2, 4 și 5 produceau efecte.
„Tribunalul Bucureşti a suspendat ieri PUZ-urile sectoarelor 2, 4 şi 5. Sunt PUZ-urile de sector care nu au fost anulate definitiv de instanţă. Reamintesc că anterior Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ Sector 3 şi PUZ Sector 6. Ce sunt PUZ-urile de sector? De ani de zile, dezvoltarea urbană a Bucureştiului a fost victima unor dezvoltări speculative. Am pierdut sute de spaţii de hectare de spaţii verzi, am avut sute de exemple de blocuri între case. Din cauza asta am avut o densificare exagerată în Bucureşti şi o scădere a calităţii de locuire. Din cauza asta am avut puţini investitori serioşi la Bucureşti – tocmai din cauza instabilităţii juridice în ceea ce priveşte urbanismul din Bucureşti”, a spus edilul general, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PMB.
Pe 26 februarie 2021, PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 au fost suspendate pentru o perioadă de un an, în baza unor proiecte de hotărâre adoptate de Consiliul General al Capitalei.
În iunie 2021, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmitea că a identificat 23 de motive de nelegalitate în cele cinci PUZ-uri de sector şi că va cere prefectului să atace în instanţă aceste planuri urbanistice coordonatoare.
El declara că o echipă de specialişti a întocmit un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector, iar concluzia studiului este că PUZ-urile de sector nu prezintă probleme punctuale, ci sunt „fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren”.
Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă iminenţa reducerii CAS şi TVA: „Preţuri mai mici ACUM!”