Mai mult, există declarații publice ale edililor de sector, cât și diverși miniștri din Guvern ca în ultimii patru ani, Primăria Generală a refuzat dialogul și altfel, s-au pierdut proiecte importante pentru bucureșteni. Actualul primar a rămas în logica de activist anti-sistem pe care o avea înainte de 2020.
Încă de la venirea în primărie în 2020, Nicușor Dan nu răspunde la telefon, nu comunică și nu colaborează. Aceste acuze îi sunt aduse atât de angajații primăriei, dar și de primarii de sector ai Capitalei. Lipsa de comunicare face dezvoltarea integrată a Capitalei să fie imposibilă și are consecințe directe asupra calității vieții bucureștenilor
Într-o intervenție televizată la Antena 3, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a vorbit despre relația cu Nicușor Dan.
“Repet, la finalul celor 4 ani vine și spune că se luptă cu mafia imobiliară. Întrebarea mea cum faci tu, atenție,el nu vine din afară, nu-i reprezentantul vreunui ONG cum era acum 4 ani! Nu, tu ești primarul general în funcție! Tu trebuie să vii să ne spui că era o problemă pe care, iată, tu ai găsit soluția și ai rezolvat-o măcar parțial.
Și o spun cu mare tristețe. Ori ca să ne înțelegem, de aceea, în disperare de situație, noi toate sectoarele, din dorința de a reglementa, noi am încercat să suplinim atribuțiile Primăriei Generale, care, haideți să o spunem deschis și direct, nu e în stare să-și facă treaba”, a spus Robert Negoiță.
Actualul edil a refuzat comunicarea inclusiv cu reprezentanții Guvernului, indiferent cine a fost la conducerea lui. O astfel de colaborare este esențială pentru orice capitală, având în vedere importanța investițiilor și fondurilor care pot fi absorbite de la Guvern.
Prin lipsa sa de reacție, Nicușor Dan blochează activitatea tuturor sectoarelor. Cea mai frecventă problemă de care se lovesc primarii este Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, vechi de zeci de ani și neactualizat nici după 4 ani de Nicușor Dan.
“Evident că Bucureștiul este un oraș cu mari probleme de urbanism, mari probleme grave! Dar cum anume poți să rezolve aceste probleme prin reglementare?
Or, primarul general, care stă pe o instituție, iată la final de mandat, pe o instituție care are în atribuții să promoveze și să aprobe planul urbanistic general, care astăzi, când discutăm noi, planul nostru urbanistic general e din secolul trecut, iar nu că n-a fost în stare să-l producă, n-avem nici la finalul celor 4 ani, că iată, în 10 zile avem alegeri, nu e în stare să prezinte un draft de proiect.
Adică, să zică, domnule, uite ăsta e draft-ul planului urbanistic general. Acestea sunt primele cinci, șapte, zece priorități pe care noi le urmărim! Vrem să avem spații verzi pe 90%.Nu vrem să dăm procentul de ocupare mai mare de 0,5…. nu știu.
Vrem ca tot ce se construiește să aibă minarete ca în Orient. Nu știu. A, poate fi și o prostie, domnule, da, omul să aibă ceva ca să ne arate, cu tot respectul, să ne arate că are ceva, că știe, domnule. E mai încet, are niște idei puține, da’, fixe, dar ni le prezintă, domnule, are ceva”, a adăugat Robert Negoiță.
Incapacitate de a comunica în general cu oricine este evidentă și în relaționarea cu primarii de sector USR.
“N-am mai încercat ultimele două-trei luni, dar până până acum două-trei luni am tot încercat cu telefoane și cu mesaje și nu răspunde. Dar, de altfel, problema nu că nu-mi răspunde mie, probabil că nu răspunde la nimeni.
Am vorbit cu ceilalți primari de sector, am auzit, n-am participat, n-am văzut personal, dar am auzit că și ceilalți primari de la USR, de la Sectorul 1, Sectorul 2 s-au plâns cu primarul general de față că-i încurcă, că-i blochează în proiecte. Ceea ce mi se pare foarte trist, apropo de fluidizarea traficului. Haideți ca să ne înțelegem!”, a completat Robert Negoiță.