Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins cererea de renumărare a a voturilor în câteva secţii, cerere depusă de Clotilde Armand.
„Hotărârea Biroului, așa cum este făcută legea alegerilor locale, este definitivă, nu mai poate fi contestată la un birou superior. Ea este definitivă, însă, din interpretarea acestei legi, cu Legea 215, va exista un proces la Judecătoria sectorului 1, prevăzut de Legea 215, prin care un judecător va valida aceste alegeri și în cadrul acelui proces noi vom face o cerere de intervenție principală, în care vom reitera argumentele din cererea pe care am făcut-o la biroul electoral și vom cere judecătorului de la Judecătoria sectorului 1, în cadrul acelui proces, să dispună el renumărarea voturilor în acele secții de votare”, a declarat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.
Nicușor Dan a spus că procesul ar trebui să aibă loc în următoarele trei-patru zile. Pe de altă parte, el a precizat că USB va face o cerere de informații publice către AEP, pentru a vedea „toți sacii cu toate semnăturile”.
„Vrem ca aceasta să devină o procedură curentă — după toate alegerile oricine să poată verifica semnăturile din toți sacii care sunt în depozitul AEP. Vom face mai întâi o cerere către autoritate. Dacă ei ne vor da posibilitatea, vom face verificarea, dacă nu, atunci vom merge pe Legea 544 a informațiilor publice”, a adăugat Dan.
El a reiterat motivele pentru care USB a solicitat renumărarea voturilor, arătând că au existat două abateri statistice. Pe de o parte, în anumite secții, rezultatele candidatei USB, Clotilde Armand, au fost mai mici decât rezultatele pentru lista de Consiliu local, spre deosebire de toate celelalte secții. În aceleași secții, 12 la număr, rezultatele ei erau mult mai mici decât rezultatele lui Nicușor Dan pentru candidatura la Primăria Generală.
Totodată, Nicușor Dan a declarat că USB nu a avut reprezentanți în mai multe secții de votare, iar în acestea diferențele dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache erau foarte mari. De asemenea, a atras atenția asupra procedurii „total neunitare în care se numără voturile”. Conform legii, președintele secției de votare ar trebui să ia fiecare buletin și să îl deschidă în fața tuturor celorlalți membri.
„S-a și întâmplat asta în câteva secții, probabil 1% din secțiile din București, iar oamenii au stat până la opt dimineața. Procedura prevăzută de lege durează 10-12 ore. Evident că în marea majoritate a secțiilor această procedură nu s-a respectat și au fost tot felul de proceduri ad-hoc. Oamenii și-au împărțit buletinele, au început să le pună în grămăjoare, uneori le-au mai verificat, alteori nu”, a precizat liderul USB.
Nicușor Dan a remarcat și că în secțiile de votare din sectorul 1, PSD a avut practic trei reprezentanți: un reprezentant al PSD, unul al UNPR și unul al alianței PSD+UNPR.
La rândul ei, Clotilde Armand a apreciat că procesul de renumărare ar trebui realizat în mod calm, în decurs de câteva zile.
„Noi mereu am insistat asupra transparenței. Ni se pare normal, democratic, să avem un proces perfect transparent. Faptul că nu este așa, e în sine o problemă. (…) Nu cerem ceva extraordinar, cerem ceva normal. Partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să lămurească situația”, a spus ea.
Clotilde Armand a prezentat miercuri, pe pagina ei de Facebook, o srrie de cifre privind voturile de la Sectorul 1, cifre furnizate de Biroul Electoral Central.
„Foarte important, discrepanțe în listele de pe 2016bec.ro – de la un susținător, vă rog distribuiți:
”Din sediul BES 1 lipsesc citeva mii de buletine de vot , conform proceselor verbale introduse manual.
Lipsesc din cele anulate in timpul procesului de votare (a nu se confunda cu cele nule) si neintrebuintate, anulate dupa incheierea procesului de votare.
La sectia 37, pentru alegerea Primarului General, s-au primit 1600 de buletine de vot, s-au folosit 565 si s-au predat (conform PV de pe site 2016bec.ro) 24 (douazeci si patru) de buletine.
La sectia 60, pentru fiecare din cele 4 categorii s-au primit – la fiecare – cite 6400 de buletine de vot (desi sunt 1159 de alegatori inscrisi pe liste), s-au folosit 494 si s-au predat (conform PV de pe site 2016bec.ro) 3921 buletine (identic la toate 4).
La sectia 98, pentru fiecare din cele 4 categorii s-au primit – la fiecare – cite 6000 de buletine de vot (desi sunt 1324 de alegatori inscrisi pe liste), s-au folosit 439 la fiecare categorie, dar s-au predat (conform PV de pe site 2016bec.ro) astfel: cite 270 pentru Consiliul Local si Consiliul General, 269 pentru Primar sector si 267 pentru Primar general.
La sectia 109, pentru alegerea Primar sector 1, s-au primit 1100 de buletine de vot, s-au folosit 266 si s-au predat (conform PV de pe site 2016bec.ro) 8 (opt).
http://www.2016bec.ro/rezultate-provizorii/, dai click aici, descarci circumscriptia 42 (Bucuresti) si cauti daca vrei sa te convingi cu ochii tai. (atasez si documentul salvat in computerul meu la 10.44 in aceasta dimineata, document pe care am lucrat. sper sa va fie de folos.)”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.