Nicuşor Dan a participat la un eveniment organizat cu ocazia zilei mondiale a bicicletei. Edilul a subliniat că Bucureştiul are nevoie infrastructură deoarece „această comunitate va exploda”.
„Sunt onorat să fiu azi la un astfel de eveniment. Da, trebuie să stimulăm mersul pe bicicletă, cunosc bine comunitatea bicicliștilor și sunt convins că atunci când vor avea infrastructura de care au nevoie în orașe și în apropierea orașelor, această comunitate va exploda”, a declarat primarul general.
De asemenea, Nicuşor Dan a spus că e nevoie ca preţul parcării să crească pentru a obţine bani pentru extinderea infrastructurii.
„E o parte simbolică. Trebuie să repetăm cu toții că de zeci de ani mașina nu mai e simbolul prestigiului social. Dacă vrei să ai grijă de semenii tăi, mergi cu bicicleta sau pe jos sau cu transportul în comun. Am deschis proiectul Străzi Deschise tocmai pentru a transmite acest mesaj simbolic, că mersul pe jos sau cu bicicleta e bun. Asta este partea simbolică.
Dacă vrem să mergem pe partea practică ne izbim de niște probleme. Nu poți, chiar dacă am avea o cantitate nelimitată de bani, nu am putea să organizăm, să concepem și să organizăm acele piste de biciclete pentru că orașul e ocupat de mașini parcate pe prima banda. Acele mașini încetinesc transportul public. Din acest motiv lumea folosește în continuare mașina. Ca să ieșim din cerul acesta vicios trebuie să facem 2 lucruri: să avem o strategie de parcare, care înseamnă și colaborare cu parcări private. E o chestiune care trebuie spusă și asumată. Trebuie să creștem prețul parcării, e absolut necesar pentru a realiza acel echilibru în oraș. Acum mă duc în cealaltă problemă, transportul public. E nevoie de infrastructură. E scump!”, a mai spus edilul Capitalei.
„Ca infrastructură, din păcate, avem un decalaj de 4-5 ani. Cu toată responsabilitatea vă spun că o să luăm din prima bandă care e ocupată sau din linia de tramvai. Atâta timp cât nu ai un transport public care să ducă mulți oameni într-un regim de viteză nu se poate face. Realmente pentru multă lume mașina e o necesitate”, a mai precizat Nicuşor Dan.
De altfel, primarul general a acuzat fostele administraţii că au luat „măsuri greşite” prin care au adus mai multe maşini pe străzi.
„Bucureștiul are nevoie de 200 de tramvaie, în afară de cele 100 care vin. Pe scurt, asta este direcția, avem avantajul că avem experiența orașelor occidentale care au trăit ce trăim noi acum. Au luat inițial aceleași măsuri greșite pe care le-am făcut și noi acum 10 ani, să lărgim străzile ca să aducem alte mașini. Trebuie să alocăm bani pentru transportul public, trebuie să avem curajul să spunem că parcarea nu e un drept absolut. Încet – încet vom aplica modelul de succes al orașelor în care mergem în vacanță”, a mai precizat Nicuşor Dan.
„E evident că soluții există. Dacă ne uităm la ce avem în România, trebuie să ne uităm la ce avem în afara Bucureștiului. În general, nu cred că putem merge pe ideea că nu știm ce e de făcut. E adevărat, în București s-au făcut prea puține. Dar auzim de la domnul Nicușor Dan că are soluții. Nimeni nu își dorește să se plimbe prin oraș și să fie prins într-un ambuteiaj. Dacă transportul public în comun funcționează bine, un număr mare de persoane preferă să lase mașina acasă. Dacă trotuarele sunt bine amenajate, mulți merg pe jos. Dacă pistele pentru biciclete sunt bine organiate, mulți merg cu bicicleta. Toate acestea fac un oraș funcțional”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.