Nicuşor Dan vrea sincronizarea semafoarelor din Bucureşti. Primarul general susţine că, deocamdată, există o documentaţie la nivel de studiu de prefezabilitate care a fost realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București.
„Sistemul de semaforizare din București are nevoie de o abordare integrată, sistematică. De ani de zile se mai pun 2, 3, 5 semafoare într-un an, fără a se rezolva nimic de fapt.
Documentația la nivel de studiu de prefezabilitate pentru întregul sistem de semaforizare a fost finalizată de colegii de la ADI Transport Public. Prin urmare, am invitat miercuri, la ora 10, firmele de specialitate la o consultare prealabilă achiziției studiului de fezabilitate. Invitația este deschisă oricărei firme interesate. E important ca studiul de fezabilitate să fie unul profesionist.
În urma realizării proiectului vom avea 500 de intersecții semaforizate legate cu serverul central prin fibră optică. De asemenea, vom reconfigura sistemul de semnalizare în mai multe intersecții existente (de exemplu, separarea direcției înainte de virajul la stânga).
Valoarea totală estimată a investiției este de 50 de milioane de euro. Vom încerca să obținem cât mai mult din această sumă din fonduri europene, iar pentru restul vom asigura finanțare din bugetul local. Investiția e o prioritate pentru București, fiind cea mai eficientă din punctul de vedere al raportului cost-beneficiu (cel mai redus cost pentru reducerea estimată a aglomerației în traficul rutier)”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.
Nicușor Dan pare a fi un fel de ”Șeherezada” autohtonă, care a știut să îi vrăjească prin povești pe bucureșteni pentru a le câștiga încrederea și simpatia pentru a-și atinge scopul de a lua mandatul.
Acestea au fost promisiunile care au făcut celebră campania electorală a lui Nicușor Dan, iar bucureștenii visau deja la un ”Nou București”, prosper și european. În prezent, nici măcar 5% din aceste promisiuni nu s-au materializat.
-1400 de euro salariul mediu net pentru bucureșteni
-40% mai puțin timp în trafic
-1 centură verde a Capitalei, spații verzi mult mai multe și mai îngrijite
-15 mari parcări de tip park&ride în jurul Capitalei
-139 de kilometri de metrou de suprafață
-50 de kilometri de linie de tramvai modernizată
-30 de noi grădinițe în București
– 150 de școli cu program ”After-school”
-900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi
-2 miliarde sau mai mult de euro fonduri europene atrase pentru București
-135 de kilometri de piste noi pentru biciclete
-2 ani de creștere a speranței de viață datorită reducerii poluării