Nicuşor Dan vrea un nou mandat la Primăria Capitalei. Actualul edil spune că în acest moment, este susţinut de o alianţă locală la Bucureşti USR-PNL-PMP, cu care consideră că are o relaţie corectă.
Deşi recunoaşte că nu a reușit să-și țină promisiunile din campania electorală, edilul a declarat, joi seară, că îşi doreşte un nou mandat la Primăria Capitalei.
„Eu îmi doresc asta. Depinde, să vedem ce îşi doresc bucureştenii. (…) Pentru moment, eu am un mandat şi încerc să optimizez timpul meu şi al colegilor, astfel încât să realizăm cât mai multe din lucrurile pe care ni le-am propus. (…) În acest moment, sunt susţinut de o alianţă locală la Bucureşti USR-PNL-PMP, cu care (…) relaţia o consider foarte corectă”, a spus primarul la interviurile DIGI 24.
Edilul regretă că nu a reuşit să-şi ţină promisiunile legate de apă caldă şi căldură.
„În toate luările de cuvânt din campanie am spus că o să fie de la an la an mai bine. Sunt mulți bucureșteni care suferă și sper să înțeleagă că am făcut tot ce a ținut de noi să rezolvăm această problemă”, a mai explicat edilul.
Până acum, primarul se laudă cu stabilizarea situaţiei financiare, stabilirea unor baze corecte pentru dezvoltarea urbană şi lansarea unor investiţii structurale,
„Politica, în general, e pe termen lung. Ce am reuşit să fac până în acest an şi jumătate a fost: unu – să stabilizez financiar instituţia, vă aduc aminte că, în 2020, PMB a avut ruşinea istorică să trebuiască să rostogolească un împrumut şi nu a venit nimeni de pe piaţă să o împrumute, noi în 2022 ne-am împrumutat mai ieftin decât Guvernul României; doi – să oprim şi să punem pe baze corecte dezvoltare urbană, ceea ce înseamnă urbanismul şi construcţiile; trei – să pornim acele investiţii structurale cum sunt reţeaua de tramvai, metrou de suprafaţă, semaforizare inteligentă, faţă de cum se investea până acum ‘Hai să mai punem un pod aici, un semafor acolo'”, a mai declarat primarul general al Capitalei .
„Prețul pe care bucureștenii o să-l plătească la iarnă o să depindă foarte mult de evoluția prețului gazului. În acest moment, prețul pe care noi îl plătim pentru, producție, transport și distribuție a gigacaloriei este 860 de lei și bucureștenii plătesc 350 de lei din aceștia iar Primăria plătește 510 diferența.
Dacă nu vor exista majorări semnificative ale prețului gazului până atunci, acestea vor fi cifrele și în iarna care urmează. Este ceva care nu ține nici măcar de politica națională a României.
Pentru București, prețul total real a crescut de la 510 lei la 860 de lei. Calitatea serviciului s-a îmbunătățit puțin față de iarna trecută, însă prețul pe care bucureștenii îl plăteau era total desprins de realitate. Adică existau orașe în România care plăteau 350, 400, 450 de lei pe gigacalorie și bucureștenii plăteau 140 de lei. Acum mi se pare un preț corect, ținând cont și de calitatea pe care o oferim noi astăzi”, a afirmat Nicușor Dan.
Edilul Capitalei spune că până la finele lui 2022 în Prelungirea Ghencea se va putea circula pe patru benzi provizorii, câte două pe sens.
„Din iulie încep demolările, le vom face în cursul acestui an. Tot anul acesta vom face căi de rulare provizorii, două benzi pe sens. Vom avea 2 benzi pe sens provizorii de la stadion până la ieșirea în podul de Domnești. Până la sfârșitul acestui an vom avea patru benzi provizorii în Prelungirea Ghencea. Prețul materialelor, respectiv creșterea prețurilor, este o problemă care ne-a întârziat.
De podul de la Domnești se ocupă ministerul Transporturilor, noi trebuie să ne ocupăm de Prelungirea Ghencea, de la Stadionul Steaua și până la limita noastră administrativă. Aici avem așa: până la sfârșitul acestei veri vom termina în sfârșit bucata de la Stadionul Ghencea până la Râul Doamnei. La asta se lucrează, am fost de vreo trei ori pe șantier și chiar o să o terminăm cu tot ce înseamnă mutat de rețele de apă, de gaz, de electric.
După asta, am fost întârziați puțin de o blocare a conturilor. Avem documentațiile pregătite și am consemnat banii pentru peste 70% din clădirile care trebuie să fie demolate. Luna viitoare vom avea documentația pentru tot ce înseamnă expropriere, asta înseamnă vreo 400 de imobile, uneori clădiri care trebuie demolate, alteori terenuri care pur și simplu nu sunt folosite. Conform legii, din momentul în care pui banii în cont, i-am pus deja, trebuie să aștepți 45 de zile pentru a da posibilitatea proprietarilor să conteste în instanță”, a spus Nicușor Dan, potrivit Digi24.
Primarul a menţionat că de vină pentru întârzierile de pe şantierele din Capitală sunt preţurile uriaşe ale materialelor, care au crescut şi cu 200 la sută.
„E o problemă în general pe piața de construcții. Mai întâi a fost pandemia și s-au bulversat lanțurile de producție. Cumva s-a stabilizat dar a existat o creștere foarte mare pe anumite zone.
De exemplu, pe fier beton creșterea a fost de 200%, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 50 de ani. După aceea a venit războiul din Ucraina, care a bulversat și mai mult lanțul de producție pe multe materiale de construcții.
Vă spuneam înainte de a începe interviul acesta că pe ceea ce înseamnă rețea de termoficare avem contract semnat încă din această iarnă cu o companie pentru un segment de 10 kilometri și așteaptă vaporul care să vină din China cu conductele și abia la jumătatea lui iunie speră să înceapă lucrările pe șantier”, a mai spus primarul Capitalei.