Niels Schnecker, la Cheia zilei, analizează situația generată de căderea unei rachete în Polonia. Alertă după incidentul de la graniţele României!

Cât de mare este pericolul ca România să fie lovită de o rachetă deviată, la fel cum s-a întâmplat în Polonia, şi de ce discursul alarmant al premierului Ciucă referitor la faptul că nici noi nu suntem feriţi de asemenea evenimente este complet greşit? Jurnalistul şi analistul militar Niels Schneker a dezbătut acest subiect împreună cu jurnalistul România TV Marius Gîrlaşiu în emisiunea Cheia zilei.
Oana Anghel
17 nov. 2022, 18:00
Niels Schnecker, la Cheia zilei, analizează situația generată de căderea unei rachete în Polonia. Alertă după incidentul de la graniţele României!

România este o ţară sigură. Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de previzionat, este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment„, spune premierul Nicolae Ciucă, fost general. Are dreptate, sunt de părere cei doi jurnalişti România TV, doar că acest mesaj nu trebuia transmis TV să alarmeze populaţia, ci în cancelaria premierului.

Al doilea motiv pentru care mesajul prim-ministrului este unul complet greşit este faptul că este menit să stârnească îngrijorare în rândul partenerilor noştri strategici, care au trupe în România, masate la Cincu şi Kogălniceanu.

Niels Schnecker, la Cheia zilei, analizează situația generată de căderea unei rachete în Polonia

Iată cum au dezbătut subiectul jurnaliştii România TV Niels Schneker şi Marius Gîrlaşiu:

Niels Schnecker: Ciucă are dreptate, n-ai ce să-i faci, ce vrea să facă, să pună sârmă ghimpată, că n-are ce să facă să nu treacă racheta.

Marius Gîrlaşiu: El are dreptate, dar din punct de vedere diplomatic, poate că mesajul pe care oamenii îl aşteaptă de la liderii politici în momente de panică e un mesaj de calm şi de liniştire. Or, tocmai calm şi liniştire nu înţeleg românii în momentul în care premierul, fost general de armată,

Niels Schnecker: El ştie armată. Şi-n armată ştie că poate să cadă bombardeaua.

MG: Dar hai să facem o diferenţă între ce le-a spus Andrei Duda şi ce le-a spus Mateusz Morawiecki polonezilor şi ce ne spune premierul Ciucă. Mesajul liderilor de la Varşovia a fost unul de calm, că nu există nicio şansă să se repete un astfel de incident, că e un incident izolat. Ciucă are dreptate din punct de vedere militar, dar astfel de discuţii le poţi avea în cancelaria premierului, atunci când discuţi cu liderii politici, nu să le spui oamenilor la tv lucrul ăsta.

Citeste si Nicolae Ciucă, referitor la racheta căzută în Polonia: „Nu putem să spunem că nu se va întâmpla şi în România”

NS: Acum şi Mateusz Morawiecki şi Duda prima lor reacţie a fost de panică, de a băga toţi oamenii în sperieţi.

MG: Din punct de vedere diplomatic, hai să ne gândim cum văd partenerii noştri strategici declaraţia premierului Ciucă, el spunând că România şi Armata Română nu au mijloacele tehnice necesare pentru a se feri de un incident cum a fost cel din Polonia. Păi avem grup de luptă NATO la Cincu cu 5000 de militari şi grupul de la Kogălniceanu unde sunt şi acolo mii de americani americani, francezi, italieni. Ei, cum văd cancelariile occidentale, acolo înb SUA, la Paris, ce mesaj primesc ei când premierul României le spune că militarii lor din România nu sunt foarte apăraţi pentru că nu avem mijloace tehnice necesare. Pe lângă faptul că cei din Franţa ca mor de foame pe-acolo pe la Cincu.

NS: Putin spune o diversiune, Biden şi NATO, cu Departamentul de Stat şi cu Pentagonul – Varşovia a zis mai întâi că bomba e rusă, apoi că e ucraineană. Iar zelenski zice că nu, e rusă. De ce apare toată această discuţie, de ce contradicţia asta: este sau nu este rusească_

MG: Pentru prima dată de la începutul războiului avem un dezacord major între Zelenski şi aliaţii Ucrainei pentru că, public de data asta, Zelenski îl contrazice pe Biden şi pe Stoltenberg. Şi astăzi Zelenski a zis foarte clar că nu are niciun fel de îndoială, acea rachete nu e noastră, nu a fost trasă de Apărarea Antiaeriană a Ucrainei, ba, mai mult, Zelenski le cere dovezi statelor NATO şi SUA să lămurească cum au ajuns ei la această concluzie. Şi mai spune că şi-ar dori ca experţii ucraineni să meargă acolo la locul exploziei alături de americani şi polonezi. Numai că Duda i-a dat replica şi i-a spus că deocamdată acea anchetă e făcută de experţi polonezi şi americani şi ar trebui ca Varşovia şi Washingtonul să îşi dea acordul ca Ucraina să trimită experţi.

NS: Noi avem racheta care a pornit de undeva de la est de Moscova, ea a mers mai departe decţât locul unde trebuia să lovească pentru că s-a stricat ghidajul, a mers mai departe, a fost interceptată de antiaeriana ucraineană, s-a desfăcut în aer. Ca să înţelegeţi ce e o antiaeriană: vine racheta strategică, vine cea antiaeriană se lovesc şi explodează. Fără îndoială erau şi bucăţi ruseşti şi de la rachetă, şi de la antiaeriană.

MG: Poate că ruşii au avut noroc că antiaeriana Ucrainei a tras acolo pentru că dacă nu ar fi tras exista riscul ca acea racheta sa ajungă acolo pe teritoriul poloniei şi atunci nu ar fi fost niciun dubiu. Numai că am văzut cu toţi versiunea oficială, modul în care SUA şi NATO acoperă mediatic acest incident, am văzut ce a anunţat Biden, i-a anunţat şi pe liderii G7, şi pe aliaţii din NATO.

Citeste si Controverse după incidentul de la granița dintre Polonia și Ucraina. Noi acuzații grave

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Armata devine obligatorie în România!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Poliția strânge noi probe în dosarul „antrenorului de genii” acuzat de viol asupra unui minor
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!