„În așteptarea aniversării victoriei, ne plecăm capetele în fața eroilor Marelui Război Patriotic (1941-1945), sau Frontul de Est, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde fosta Uniune Sovietică a luptat împotriva Nazismului – scrie TASS), care și-au demonstrat cele mai bune calități personale pentru a-și apăra patria, pentru a înfrânge nazismul și pentru a aduce pacea a declarat consilierul prezidențial rus Nikolai Patruşev, şeful Colegiului naval rus, într-un interviu acordat agenției TASS.
Citește și: VIDEO Zelenski critică propunerea lui Putin de încetare a focului de 3 zile, calificând-o drept „manipulare”
„Curajul lor este un exemplu pentru toate generațiile. Astăzi, participanții la operațiunea militară specială, la fel ca bunicii și străbunicii lor, luptă din umilință pentru a extermina ideologia inumană a nazismului. Contururile victoriei noastre sunt deja vizibile clar”, a spus acesta.
El a subliniat că, la fel ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, omenirea se confruntă astăzi cu o alegere: o altă vărsare de sânge sau un ordine mondială corectă, în care fiecare țară are dreptul la suveranitate și securitate.
Consilierul președintelui rus Vladimir Putin, Nikolai Patruşev, a declarat totodată că NATO plănuiește să ocupe Kaliningradul, o exclavă rusă înconjurată de membri ai alianței militare, scriu editorii de la newsweek.com.
Patrușev, care a fost anterior secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste afirmații în cadrul aceluiași interviu acordat agenției de știri TASS.
Kaliningrad este un oraș-port strategic al Rusiei, situat pe coasta sudică a Mării Baltice, în regiunea Kaliningrad. Este un teritoriu separat de restul Rusiei și este înconjurat de state membre NATO, precum Lituania și Polonia.
Patrușev a susținut că forțele NATO efectuează exerciții militare sub pretextul unor manevre de rutină în Marea Baltică, pentru a se pregăti pentru capturarea regiunii.
Patrușev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a lucrat alături de liderul rus în cadrul KGB-ului din Sankt Petersburg. Este un susținător important al politicilor dure ale Kremlinului și a apărat public decizia lui Putin de a lansa invazia pe scară largă a Ucrainei. Adesea considerat drept posibilul succesor al lui Putin, viziunea lui Nikolai Patruşev este văzută ca fiind strâns legată de cea a președintelui rus, scriu editorii de la Newsweek.
În iunie trecut, aproximativ 9.000 de soldați din 20 de țări NATO au participat la exerciții în zonă, care au inclus detectarea submarinelor, curățarea de mine marine, debarcări și intervenții medicale în scenarii de victime multiple.
De asemenea, săptămâna aceasta, NATO a început un exercițiu maritim de căutare și salvare, Dynamic Mercy, în Marea Baltică.
Patruşev a acuzat anterior Occidentul de încercarea de a izola logistic Kaliningrad, prin dificultățile create în tranzitul de marfă și pasageri, pentru a izola regiunea și a întrerupe legăturile de transport cu restul teritoriului Rusiei.
Afirmațiile lui Patruşev vin într-un context de escaladare a tensiunilor dintre Rusia și Occident, cauzate în mare parte de războiul în desfășurare din Ucraina. Serviciile de informații occidentale au avertizat din ce în ce mai mult asupra riscului crescut de confruntare directă între Rusia și NATO în viitorul apropiat.
În paralel, Rusia a desfășurat exerciții militare în apropierea coastelor Kaliningradului în ultimele săptămâni, practicând utilizarea rachetelor hipersonice, pentru a respinge un atac aerian și maritim simulat.
În interviul său, Patrușev a afirmat: „Pentru al doilea an consecutiv, NATO organizează cele mai mari exerciții din ultimele decenii lângă granițele noastre, în care practică scenarii de acțiuni ofensive pe o arie largă — de la Vilnius la Odesa, preluarea regiunii Kaliningrad, blocarea navigației în Mările Baltică și Neagră, și lovituri preventive asupra bazelor permanente ale forțelor ruse de descurajare nucleară.”
Rusia și Belarus plănuiesc să organizeze în acest toamnă un exercițiu strategic comun, numit Zapad 2025, care va simula un conflict de amploare cu NATO și va include, probabil, atacuri cibernetice, semnalizări nucleare și presiune asupra regiunii Mării Baltice și a Nordului înalt, potrivit think-tank-ului Center for European Policy Analysis.