NINSORI abundente înainte de Paşte şi COD GALBEN de ploi şi inundaţii. Cum va fi VREMEA IN APRILIE

Ninge încontinuu în judeţele Prahova şi Harghita. Pe unele șosele din aceste judeţe se circulă ca în plină iarnă, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină. La munte, stratul de zăpadă măsoară deja un metru. 
Iulian Tudor
16 apr. 2014, 07:14
NINSORI abundente înainte de Paşte şi COD GALBEN de ploi şi inundaţii. Cum va fi VREMEA IN APRILIE

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un cod galben de ploi însemnate cantitativ şi ninsori abundente

În intervalul 16 aprilie, ora 18.00 – 17 aprilie, ora 20.00 va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia şi în sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50 l/mp, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

În zona de munte va ninge, iar în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali stratul de zăpadă nou depus va fi consistent şi vor fi rafale de vânt de peste 70 km/h.

Circulaţie în condiţii de iarnă pe drumurile situate la altitudine în Harghita

Traficul rutier pe sectoarele de drum din Harghita aflate la altitudine se face în condiţii de iarnă, în urma ninsorilor care au căzut marţi noaptea şi miercuri dimineaţă.

Şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a declarat pentru AGERPRES că ninge în zonele străbătute de DN 12C, la Lacu Roşu, DN 12A, Lunca de Sus şi DB 13B, pe vârful Bucin. Drumarii au acţionat cu trei utilaje de deszăpezire şi 12 tone de material antiderapant. Pe carosabil este zăpadă frământată tratată cu antiderapant, motiv pentru care şoferii sunt rugaţi să circule preventiv.

Şi pe drumul judeţean care face accesul către staţiunea Băile Harghita se circulă cu dificultate din cauza zăpezii, în vreme ce în localitate ninge viscolit.

VEZI ŞI PROGNOZA METEO DE PAŞTE

Ninsoare viscolită în staţiunea Harghita Băi

Este pentru a opta zi când se înregistrează ninsori în staţiunea Harghita Băi, situată la 1.350 de metri altitudine, fapt ce creează dificultăţi celor care trebuie să ajungă în această zonă. Maşina de pâine şi autobuzul de călători nu au putut să urce în staţiune, din cauza zăpezii de pe drumul judeţean ce atinge, în unele locuri, şi 10 centimetri. Câteva maşini, neechipate de iarnă, s-au întors din drum, iar mai mulţi muncitori, care trebuiau să ajungă în staţiune, au fost nevoiţi să parcurgă pe jos mai mulţi kilometri.

Nici proprietarii de pensiuni din zonă nu sunt foarte încântaţi de această vreme, mai ales că vine Paştele şi turiştii ar dori să aibă parte de temperaturi mai prietenoase.

„Mă chinui şi eu să urc în staţiune. E zăpadă, nu e curăţat, e dezastru. Din păcate nu se poate schia, pentru că zăpada e moale şi am avea nevoie de câteva grade cu minus în termometre pentru a avea condiţii de schi. (…) În plus, trebuie să ne vină nişte musafiri de Paşte şi voi suna la agenţie ca să-i informez pe oameni că la noi e iarnă, să fie pregătiţi pentru o astfel de vreme. Parcă ne pregătim de Crăciun, nu de Paşte”, a declarat pentru AGERPRES Ioan Falati, administratorul unei pensiuni din Harghita Băi.

Staţiunea Harghita Băi, situată la o altitudine de 1.350 m, este localitate aparţinătoare municipiului Miercurea Ciuc şi beneficiază, anual, de 150 de zile de zăpadă, fiind asaltată de mii de iubitori ai sporturilor de iarnă.

În Masivul Postăvaru stratul de zăpadă depăşeşte 60 de cm

Circulaţia rutieră în judeţul Braşov se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar fără blocaje de trafic sau restricţionări, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi.

„În judeţul Braşov nu sunt drumuri blocate sau cu circulaţia restricţionată miercuri dimineaţa, dar se circulă mai greu în zona Fundata pe DN73, între Predeal şi Braşov din cauza ninsorii căzute în ultimele ore. Carosabilul este negru, dar umed, fără strat de zăpadă şi de aceea se recomandă şoferilor să circule cu atenţie în zona serpentinelor”, a spus comisarul-şef Liviu Naghi.

În schimb, în Poiana Braşov, în Masivul Postăvaru se poate schia în condiţii foarte bune, stratul de zăpadă fiind de peste 60 de cm.

„Nici în iarna care s-a încheiat nu am avut strat atât de mare de zăpadă. Şi în staţiune s-a ajuns la un strat consistent de 20 de cm. Se poate schia destul de bine pe pârtiile Drumul Roşu şi Sulinar. Nu circulă telescaunul, dar circulă cele două telecabine”, a precizat unul dintre cabanierii de la Cabana Postăvarul, din Masivul Postăvarul.

Strat de zăpadă s-a depus şi la Predeal de peste 20 de cm. „Se poate schia pe pârtia Clăbucet, fără ca aceasta să fie amenajată. Noi am strâns plasele de protecţie, şi toate utilajele pentru amenajarea pârtiei, însă cei care doresc să schieze o pot face pe pârtia neamenajată. Nu ne-am gândit că se va întoarce iarna”, a precizat Rodica Lazăr de la Primăria Predeal.

Strat de zăpadă de peste 10 cm s-a depus şi în zona Bran-Moieciu, Zărneşti, şi peste 20 de cm în zona Fundata.

Ninge şi în Pasul Tihuţa

Răcirea vremii a adus miercuri dimineaţă precipitaţii sub formă de ninsoare şi în Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, străbătut de DN 17, unde a început să se depună un nou strat de zăpadă, iar circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de carosabil umed.

Şeful Secţiei de drumuri naţionale Bistriţa, Alexandru Slavita, a declarat pentru AGERPRES că în zonă acţionează trei utilaje, care deja au răspândit aproximativ 15 tone de sare pe carosabil.

Alexandru Slavita a precizat că, potrivit meteorologilor, ninsorile vor continua până joi dimineaţă, însă nu vor fi însemnate din punct de vedere cantitativ.

Ultima ninsoare a avut loc săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, când stratul de zăpadă a măsurat aproape zece centimetri, însă acesta s-a topit în decurs de 24 de ore.

În municipiul Bistriţa, temperatura înregistrată miercuri dimineaţă a fost de 5 grade Celsius.

VEZI ŞI Zăpadă de UN METRU la Bâlea Lac

Ninsoarea a afectat şi judeţul Argeş

CENTRUL INFOTRAFIC: Miercuri dimineaţa, în județul Argeș, pe DN 73, pe raza localității Fundata, între kilometrii 86 și 92, fusese luată măsura restricționării circulației autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza precipitaţiilor sub formă de ninsoare. În jurul orei 11.00, restricţia de tonaj a fost ridicată.

Pentru siguranţa lor şi a partenerilor de trafic, conducătorii auto trebuie să aibă în vedere următoarele:

· să circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcție de distanța de vizibilitate și de starea suprafeţei carosabile;
· să nu bruscheze comenzile autovehiculului;
· să mărească distanţa, în mers, între vehicule;
· să folosească, mai ales, frâna de motor atunci când rulează pe suprafeţe alunecoase;
· să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă.
De asemenea, celor care se deplasează în interiorul localităţilor urbane le recomandăm:
· să lase liber centrul intersecţiei;
· să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor;
· să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
· să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor destinate transportului public de persoane;
· să fie atenţi la semnalele poliţiștilor rutieri.

VEZI şi HARTA INDICELUI DE RĂCIRE: Minus 32 de grade pe masivul Ţarcu. HARTĂ STRAT DE ZĂPADĂ

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9