Staţiunile de la munte încep pregătirile pentru noul sezon de schi. Cum nu mai este mult până la prima zăpadă serioasă în staţiunile de la munte încep pregătirile în ton cu schimbările pe care le resimţim.
Anul acesta instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona la jumătate din capacitate ca să nu se producă aglomeraţie însă programul ar putea fi prelungit acolo unde există nocturnă.
În Poiana Braşov vor fi puse din nou în funcţiune două teleschiuri vechi care n-au mai fost folosite pentru că turiştii preferau variante de transport pe cablu mai rapide şi mai confortabile. Acestea asigură însă distanţarea schiorilor. Restul instalaţiilor vor fi încărcate la jumătate din capacitate.
Dorin Drăgoi, administratorul domeniului schiabil Poiana Braşov: ”Suntem încrezători. Maşinile pentru amenajarea pârtiilor de asemenea sunt pregătite pentru a intra în sezon. Deci toate lucrurile arată bine. Sperăm că şi iarna să vină la timpul ei”.
PROGNOZA METEO. Toamna îşi intră în drepturi. Vreme rece în următoarele zile
Şi în Predeal, administratorii pârtiilor aşteaptă sezonul cu emoţii. Alexandru Damian, inginer: ”Probabil în perioada de iarnă, conform normelor care vor apărea vor fi montate anumite limitatoare de distanţare. Se va face un flux de intrare, ieşire pe domeniul schiabil”.
La telegondola din Sinaia toată lumea va purta mască şi va fi supusă controlului cu termometrul. Şi în acest moment, cabinele de 8 persoane nu primesc mai mult de 2 inşi, dacă nu sunt din aceeaşi familie. Pentru a evita aglomeraţia, administratorii au investit un million 200 de mii de lei într-un nou telescaun.
Cătălin Ticuț, Director Transport Urban Sinaia: ”O să îi termometrizăm jos şi după aceea pe domeniul schiabil de sus fiind aceiaşi oameni e de ajuns să aibe cagula şi casca şi totul astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru ceilalţi”, a declarat pentru Pro TV
În cel mai negru scenariu, instalaţiile de transport pe cablu nu vor funcţiona, din motive de rentabilitate.
Romeo Drilea, Domeniul schiabil Kalinderu Buşteni: ”Vă daţi seama că e vorba de încasări de jumătate din capacitate şi cheltuielile sunt aceleaşi. Noi la începutul sezonului facem multe eforturi să înzăpezim pârtiile şi sunt costuri enorme”.
Există însă şi soluţii: prelungirea programului de funcţionare mai ales acolo unde sunt instalaţii de iluminare nocturnă. Deşi nimeni nu o spune deschis, ne putem aştepta la preţuri uşor mai mari. Iarna trecută, skipassul pentru o zi costa, în medie, 150 de lei.
A venit iarna în România, dar momentan doar pe Transalpina, cea mai spectaculoasă șosea montană din România. Între Rânca și Obârșia Lotrului ninge abundent și s-a depus strat de zăpadă, iar drumarii au fost chemați să intervină cu material antiderapant! Imaginile surprinse în zonă sunt absolut superbe și vorbesc de la sine despre peisajul de poveste din Gorj.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează că deja a fost solicitată să facă primele intervenții din acest sezon de iarnă. Pe Transalpina, și asta nu mai e o noutate, a nins pentru prima dată abundent în România.
„Primele intervenţii cu lamă şi material antiderapant din iarna 2020-2021. Se intervine cu lamă şi material antiderapant pe DN7C, Transfăgărăşan, şi DN67C, Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pentru asigurarea condiţiilor de circulaţie în siguranţă pentru participanţii la trafic”, a anunțat CNAIR.