Ninge viscolit în sudul României și în zonele montane. Zeci de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până duminică dimineața, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
UPDATE: CNAIR face apel, vineri seară, către şoferi să nu mai circule pe drumurile unde este necesară intervenţia utilajelor de deszăpezire, precizând că, din cauza maşinilor blocate pe carosabil în anumite sectoare, nu se poate interveni.
”Facem apel la toţi conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervenţiile. În acest moment blocajele creeate de autovehiculele staţionate pe carosabil fac imposibilă intervenţia cu material antiderapant”, a transmis, vineri, seară, CNAIR.
Sursa citată a precizatb că ”fiecare autovehicul care se adaugă coloanei deja formate între Urziceni şi Buzău măreşte sectorul de drum pe care nu se poate interveni”.
”Atragem din nou atenţia în special conducătorilor de autocamioane să nu plece la drum daca nu au anvelope adecvate, iar celor care se află deja pe DN2 să oprească pe dreapta, până se remediază situaţia”, au mai transmis oficiali CNAIR.
Aceştia au precizat că apelul este valabil şi pentru celelalte drumuri blocate de tirurile fără cauciucuri adecvate care au derapat, motiv pentru care nu pot intra utilajele să deszapezească şi să dea cu antiderapant.
La rândul lor, reprezentanţii IPJ Prahova au anunţat că în Sinaia, în zona centrală, se va restricţiona traficul rutier.
”Din cauza autovehiculelor care formeză coloane nu se poate realiza deszăpezirea cu utilaje”, au precizat poliţiştii.
20 de autovehicule au rămas blocate pe un drum județean din Buzău după ce, susțin reprezentanții Instituției Prefectului, firmei care trebuia să asigure deszăpezirea în zonă i s-au defectat utilajele. Reprezentanții primăriei din Glodeanu Siliștea au intervenit și au deblocat drumul pe un fir.
Din cauza inactiunii prestatorului Keyboard SRL , 20 de autovehicule au rămas blocate între Han Ovidiu și Casota. Situația nu a generat datorita intervenției primarului de la Glodeanu Siliștea, care a dispus interventia cu utilajul din dotarea CLSU.
La acest moment, circulația in acea zona, se desfășoară pe un fir.”, au transmis reprezentanții prefecturii.
Conform IPJ Buzău, incidente rutiere soldate cu pagube materiale au avut loc pe DN2B, DN2E85, DJ102H, DJ203K și DJ203G. De asemenea, pe DN 28, Buzău – Brăila mai multe autovehicule au derapat și au ieșit în afara carosabilului.
Mai mulți șoferi au rămas blocați pe DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea, unde la km 146, în zona localității Morărești, județul Argeș, un autotren a derapat în această dimineață și blochează deplasarea pe o bandă.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, pe DN 2 traficul se desfășoară dirijat pe un fir între Râmnicu Sărat și Buzău, după ce două autotrenuri au derapat.
În județele aflate la această oră sub atenționare meteo Cod Galben sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, cu depunerea unui strat subțire de zăpadă pe carosabil în zona montană a județelor Argeș, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Harghita, Mehedinți, Prahova, Vrancea, unde se acționează cu utilaje de deszăpezire.
Sunt precipitații sub formă de ploaie și lapoviță ușoară pe artere rutiere din județele Alba, Bacău, Dolj, Ilfov, Olt, Vâlcea.
Pe autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești se circulă pe un carosabil umed, fără precipitații.
În zona Novaci – Rânca, pe DN 67C, se circulă în condiţii de vizibilitate redusă, iar autoturismelor care nu sunt dotate cu lanţuri antiderapante nu le este permis accesul în staţiune. Poliţiştii rutieri au instituit un filtru la ieşirea din oraşul Novaci spre Rânca, pentru verificarea autoturismelor.
„Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi Poliţiei Oraşului Novaci execută un filtru rutier pe DN 67C, la ieşirea din oraşul Novaci spre staţiunea Rânca, ocazie cu care participanţii la trafic sunt informaţi să circule cu atenţie sporită întrucât în zonă se circulă în condiţii de vizibilitate redusă. De asemenea, conducătorilor auto care nu au autoturismele dotate cu lanţuri antiderapante nu li se permite continuarea deplasării. Sunt exceptate autoturismele care au tracţiune 4×4”, au transmis reprezentanţii IPJ Gorj.
A nins noaptea trecută și în București. Vineri la primele ore se circula greu, chiar și pe trotuare.
Un copac s-a prăbușit peste mai multe mașini din capitală. S-a intamplat in sectorul 3, mașinile erau parcate.
Întârzieri mari pe aeroporturile din București și Suceava, după ninsori abundente. Timpi de așteptare sunt de peste două ore la mai multe zboruri. Personalul aeroportului a transmis că „se iau toate măsurile pentru ca avioanele să decoleze şi să aterizeze în siguranţă”, pentru ca oamenii care se află în aceste avioane să fie în siguranţă, scrie Antena 3. De asemenea, mai multe curse externe au fost anulate.
Utilajele de deszăpezire ale DRDP București au acționat în cursul nopții pe toate sectoarele de drumuri naționale și autostrăzi din administrare pentru asigurarea circulației în condiții de siguranță. Au intervenit 204 autoutilaje și au fost răspândite 1327 de tone de material antiderapant.
Meteorologii ANM au actualizat AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 27 ianuarie, ora 10 – 29 ianuarie, ora 10, când sunt așteptate cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsori, viscol și intensificări ale vântului.
”În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.
Citește și: Ninsoare abundentă în România. Pericol pe șosele. Strat de zăpadă și în București
În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută. Local și temporar vor mai fi ninsori în Oltenia și în restul Transilvaniei”. potrivit ANM.
De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU pentru 27 ianuarie, ora 10 – 29 ianuarie, ora 10 de ninsori abundente, viscol.
”În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută”, a transmis ANM.
În săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023 valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în sud-vestul, nord-estul și local în vestul, nordvestul și centrul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaților Occidentali și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile extracarpatice, mai ales în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 6 – 13 februarie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în sud-vestul și în nord-estul extrem al țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice, iar în
rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
În săptămâna 13 – 20 februarie temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
În săptămâna 20 – 27 februarie mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordvestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.