Şoferii din Iaşi şi Suceava care au plecat dimineaţă la serviciu s-au trezit că trebuie să-şi deszăpezească maşinile. În schimb, la munte, cabanierii profită de zăpadă şi se bucură că vor avea sute de turişti.
La Suceava, a nins ore bune. Sunt zone din judeţ unde stratul de zăpadă depăşeşte 10 centimetri.
În schimb, la munte, la Predeal, au ajuns deja primii turişti care se bucură de zăpadă. Şi la Harghita Băi, cabanierii sunt pregătiţi ca în acest weekend să-i întâmpine pe iubitorii sporturilor de iarnă.
ALERTĂ de NINSORI, LAPOVIŢĂ şi PLOI în ţară. RECOMANDĂRI pentru şoferii din trafic
Şi în Gorj, în zona montană, a nins destul de mult, iar reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu au intervenit pentru îndepărtarea zăpezii de pe DN 67C Novaci-Rânca şi 7A, care leagă judeţele Hunedoara şi Vâlcea.
Directorul unităţii, Ion Tudor, a declarat că în zona montană Rânca stratul de zăpadă ajunge chiar şi la zece centimetri în afara carosabilului. „Am avut două zone unde am intervenit, pe DN 67C, de la kilometrul 24 până la ieşire din staţiune şi la kilometrul 39 (…)S-a acţionat şi cu lama şi cu material antiderapant, iar la această oră drumul este curat. Este totuşi iarnă la Rânca, atenţie la cauciucurile de iarnă, atenţie să ne interesăm de starea vremii şi a drumurilor. Stratul de zăpadă are undeva la zece centimetri în zona de nord a staţiunii. Noi mai avem încă un drum în administrare, drumul 7A pe Jieţ, de la Petrila până la limita cu Vâlcea, unde am acţionat de dimineaţă cu un ATB, un utilaj mai mare, lamă şi material antiderapant”, a precizat Ion Tudor.
Citeşte şi PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
El a mai afirmat că, prin ordinul directorului Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România (CNADNR), numărul utilajelor din judeţ va fi suplimentat, la secţia din Târgu-Jiu urmând să ajungă utilaje din alte judeţe.
„Chiar dacă am acţionat cu utilajele proprii, chiar dacă în momentul de faţă avem doar utilajele noastre, ale secţiei, pregătite să acţioneze, din ordinul directorului CNADNR s-a constituit încă un plan de acţiune pe timpul iernii în judeţul Gorj, în sensul că vor veni utilaje şi de la Mehedinţi, în acest moment sunt pe drum două unimoguri de rezervă, pentru că este posibil să mai ningă”, a mai spus şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.
HARTA STRATULUI DE ZĂPADĂ
Vineri, stratul de zăpadă măsura 45 cm la Bâlea Lac, 25 cm la Vf. Omu, 15 la Penteleu şi 12 la Păltiniş.
FOTO: INMH
ALERTĂ METEO: NINSORI, LAPOVIŢĂ, PLOI şi VÂNT în aproape toată ţara
ANM a emis o informare meteo valabilă pentru vineri de la ora 10.00, până la ora 23.00. În intervalul menţionat vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în Moldova şi în jumătatea de est a Transilvaniei, iar după-amiază ploile se vor transforma local în lapoviţă şi ninsoare şi în Muntenia. În Carpaţii Orientali şi Meridionali va continua să ningă. Cantităţile de apă vor mai depăşi pe arii restrânse 10…15 l/mp.
Citeşte şi PROGNOZA METEO pentru IARNA 2014-2015: Când vine IARNA, cu adevărat
În regiunile sud-estice vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 50…60 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, cu peste 80 km/h, viscolind temporar zăpada.
VREMEA ÎN BUCURESTI. Sâmbătă, norii acoperă cerul mai toată ziua şi în Capitală şi trecător mai sunt condiţii să plouă slab. Vântul nu face excese, dar mai scade puţin temperatura şi vor fi aproximativ 7 grade Celsius.