Pe Valea Prahovei a nins miercuri noaptea încontinuu, iar echipajele de deszăpezire abia dacă au făcut faţă. Ninsorile abundente de pe Valea Prahovei au dus la blocarea traficului pe DN1 spre Predeal şi pe drumul care duce la Râşnov. Cele mai mari probleme au fost la ieşirea din Braşov spre Predeal. Potrivit România TV, şoferii au parcurs cel mult 2-3 km într-o oră, pentru că nu şi-au dotat maşinile cu anvelope de iarnă. Din cauza stratului gros de zăpadă şi gheţii de pe carosabil, TIR-urile nu au mai putut înainta.
Circulaţie în condiţii de iarnă pe DN 67 C Novaci-Rânca
Circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă pe Drumul Naţional (DN) 67 C, unde drumarii acţionează cu trei utilaje, iar stratul de zăpadă tocată atinge 5 centimetri pe carosabil, a declarat joi, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, Ion Tudor.
Potrivit acestui, în staţiunea montană Rânca ninge de miercuri noaptea, iar în decor stratul de zăpadă are 50 de centimetri. La intrarea pe DN 67 C se află un echipaj al Serviciului Rutier, care verifică dacă maşinile care vor să urce în staţiune sunt echipate cu anvelope de iarnă.
„Se circulă în regim de iarnă, este instituit filtru de poliţie, verifică anvelopele. Rânca înseamnă munte, ştiu că ne aşteptam să vină primăvara, dar ne oferă şi surprize muntele. Activitatea de deszăpezire este în plină desfăşurare la Rânca, este zăpadă tocată de la kilometru 27, iar la kilometrul 40, unde se termină staţiunea, stratul de zăpadă are 40-50 de centimetri în decor. Pe drum e zăpadă tocată. Acum am trecut la activitatea de lărgire a drumului. Avem acum trei utilaje care acţionează şi alte două de rezervă, pregătite să intervină dacă va fi nevoie”, a menţionat Ion Tudor.
În această iarnă, DN 67 C a fost închis controlat de două ori, măsura fiind luată pentru a nu se pune în pericol viaţa turiştilor care se aflau în zonă.
Circulaţie în condiţii de iarnă şi pe DN7A, unde stratul de zăpadă ajunge la 40 de cm
Circulaţia pe DN7A între Brezoi şi Petroşani se desfăşoară în condiţii de iarnă, în Pasul Vidra, zăpada ajungând la 40 de cm, a declarat directorul secţiei Drumuri Naţionale Vâlcea, Eugen Mănescu, potrivit Agerpres.
„Acţionăm deja cu utilaje de la km 52, în Curmătura Vidiruţei pe zona Pasului Vidra, unde s-a depus zăpadă de aproximativ 40 de cm şi încă ninge. Zăpada este una apoasă, probleme sunt însă în zona de graniţă cu Hunedoara, unde am înţeles că au rămas maşini blocate în zăpadă, dar colegii de acolo au intervenit. Deci, circulaţia este în condiţii de iarnă pe drumul spre Petroşani, se recomandă categoric conducătorilor auto să fie echipaţi cu cauciucuri de iarnă”, a precizat Mănescu.
În judeţul Vâlcea, la cotele de peste 1.200 de metri a nins în ultimele 24 de ore, zăpada fiind depusă deja în zona vârfului Cozia, la Voineasa sau Romani – Horezu.
Echipe ale Drumuri Naţionale monitorizează şi Valea Oltului şi Valea Lotrului, în cazul alunecărilor de pietre şi torenţi de pe versanţi.
Autorităţile îi sfătuiesc pe şoferi să nu plece la drum fără echipament corespunzător de iarnă.
COD PORTOCALIU emis de ANM, între orele 08:00 si 11:00, în cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, jumătatea nordică a judeţului Dolj, local în judeţul Vâlcea şi în extremitatea estică a judeţului Caraş-Severin. Se vor semnala ploi abundente – în intervalul atenţionat va continua să plouă şi se vor înregistra cantităţi de apă în jur de 15 – 20l/mp, în zonă acumulându-se până la ora 08 cantităţi de apă în jur de 50 l/mp. Ploile vor fi asociate cu intensificări temporare ale vântului de peste 50…60 km/h.
COD GALBEN DE VÂNT. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi dimineaţă o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru arii extinse din judeţul Teleorman, sudul judeţelor Argeş şi Dâmboviţa, vestul judeţului Ialomiţa, dar şi pentru sudul şi estul judeţului Buzău, valabilă până la ora 12,00.
Conform atenţionării postate pe site-ul ANM, între orele 6,00 şi 12,00, în zonele menţionate se vor semnala intensificări ale vântului, ce vor atinge local 55-65 km/h.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.
Meteorologii au emis, luni, şi o informare valabilă începând cu data de 15 aprilie, ora 3.00, până în data de 17 aprilie, ora 15.00. În acest interval sunt aşteptate ploi abundente, lapoviţă şi ninsoare, iar vremea se va răci accentuat.
De asemenea, în intervalul 16 aprilie, ora 18.00 – 17 aprilie, ora 20.00 va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia şi în sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50 l/mp, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h.
În zona de munte va ninge, iar în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali stratul de zăpadă nou depus va fi consistent şi vor fi rafale de vânt de peste 70 km/h.
Din după-amiaza zilei de miercuri şi până în seara zilei de joi temporar vântul se va intensifica şi în Muntenia, unde va depăşi la rafală 60 km/h.