„Aşa cum ştim cu toţii, până acum temperaturile au fost foarte ridicate în această perioadă şi nu s-a impus convocarea unui astfel de comandament. În schimb, iarna, până la urmă, îşi va reintra în drepturi şi este necesar să ne întâlnim ca să fim, ca de obicei, pregătiţi, să nu fim luaţi prin surprindere. Am decis să facem acest comandament pentru că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare privind o răcire accentuată a vremii, cu ninsori viscolite Vreau să fiţi în alertă maximă„, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.
Dragnea a adăugat că pentru prefecţi are câteva solicitări foarte clare.
„‘Vreau să aveţi o cunoaştere concretă a efectelor situaţiilor de urgenţă, să dispuneţi primele măsuri şi să transmiteţi datele necesare în timp real la IGSU pentru a vă folosi sistemul de informare ierarhică. Să verificaţi din timp disponibilul de forţe şi mijloace prevăzute în planurile de intervenţie, atât în ceea ce priveşte contractele pe care le are CNADNR pe drumurile naţionale, cât şi în ceea ce priveşte contractele pe care le au autorităţile locale pe celelalte drumuri, judeţene, comunale şi chiar străzile din interiorul localităţilor. De asemenea, să instituiţi serviciul de permanenţă la autorităţile publice locale, conform legii. Să stabiliţi măsurile pentru ca populaţia să fie informată permanent. (…) Să daţi informaţii la presă, pentru că presa ne-a ajutat şi sperăm să ne ajute în continuare. De asemenea să procedaţi, din nou, la constituirea sistemului de salvare cu prioritate a persoanelor aflate în dificultate. Aici o să colaboraţi cu sistemul pe care-l coordonează domnul ministrul Arafat”, le-a transmis vicepremierul Dragnea prefecţilor.
Dragnea le-a solicitat, de asemenea, reprezentanţilor MAI prezenţi la comandament să acţioneze ca şi până acum, astfel încât sistemul de intervenţii să funcţioneze corect.
La rândul său, Florin Dascălu, consilier al directorului general al CNADNR, a făcut o prezentare a materialelor şi utilajelor pregătite să intervină la deszăpezire.
„Avem circa 110.000 tone de sare, ceea ce ne ajunge pentru două luni de iarnă, motorină, nisip de asemenea pentru două luni de iarnă şi 2.561 de utilaje prezente în toate cele 300 de baze pe care le avem al dispoziţie. Toţi oamenii sunt mobilizaţi, sunt pregătiţi. Toate drumurile naţionale sunt acoperite cu contracte, mai puţin la Bacău unde am acoperit cu utilaje proprii. E vorba de circa 20 de utilaje pe care nu am putut să le contractăm”, a declarat reprezentantul CNADNR.