Vicepreşedintele PSD precizează că desemnarea lui Ponta drept premier din partea USL dacă Uniunea va câştiga alegerile din 9 decembrie a fost făcută de către Congresul partidului şi de către Congresul partidelor ce alcătuiesc Uniunea Social Liberală.
„Deci nimeni nu-şi poate permite acum să spună «Ştiţi, noi nu-l mai dorim pe domnul Ponta!». Este o decizie politică a forurilor de partide care constituie alianţa, prin urmare aici lucrurile nu se mai pot schimba (…) Ce se poate schimba? Probabil că domnul Băsescu nu-l va nominaliza pe domnul Ponta şi atunci are domnia sa o problemă, în sensul că noi suntem decişi, partidele sunt decise ca în condiţiile în care nu se va întâmpla lucrul acesta, într-o majoritate de peste 51%, atunci nu urmează decât procedura constituţională de suspendare, este evident lucrul acesta!”, spune vicepreşedintele PSD, citat de RFI.
Întrebat dacă USL poate veni cu altă propunere de prim-ministru, Constantin Niţă a răspuns: „Deocamdată nu, în condiţiile în care există o decizie a forurilor deliberatoare din partid. Este o decizie politică luată şi prin urmare, noi trebuie s-o respectăm!”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că va desemna după alegeri un premier care să servească interesului naţional, precizând că afirmaţiile politicienilor despre suspendarea sa nu îl impresionează şi că nu îi este frică de politicieni.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat joi într-un interviu pentru Realitatea.net că dacă preşedintele va fi suspendat din nou, atunci nu crede că SUA vor mai menţine Parteneriatul Strategic cu România, iar UE ne va suspenda dreptul de vot, ceea ce este o catastrofă.
Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru Mediafax, întrebat despre afirmaţiile lui Sebastian Lăzăroiu, că suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE este reglementată în Tratat şi că el nu va comenta scenarii sau afirmaţii ale politicienilor.
Europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu, a afirmat că nimeni nu mai stă acum să-l asculte pe consilierul prezidenţial, despre care a apreciat că ori nu are ce face ori are ca temă abaterea atenţiei opiniei publice de la lucrurile cu adevărat importante.