Nitraţii din mezeluri, pericol pentru sănătate. Sărurile de nitriți reprezintă un tip de aditiv utilizat pe scară largă în mezeluri, cum ar fi șunca, slănina și cârnații, pentru a prelungi perioada de valabilitate a cărnii procesate și pentru a da șuncii culoarea roz. Acestea pot include E249, E250, E251 și E252.
Citeşte şi Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zi de zi Coca-Cola
Un raport realizat în 2015 de Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept cancerigenă. În luna februarie, Franţa a aprobat un proiect de lege care prevede reducerea treptată a utilizării nitriților în mezeluri. De asemenea, autorităţile au cerut o revizuire a potențialelor riscuri pentru sănătate până la sfârșitul lunii iunie.
Agenţia Națională de Siguranță a Sănătății din Franța confirmă că există o legătură între acești aditivi și riscul de cancer intestinal.
„Mai mult de jumătate din expunerea la nitriți provine din consumul de mezeluri, din cauza aditivilor folosiți la prepararea acestuia”, se arată în studiul francezilor, potrivit euronews.ro.
De asemenea, rapoartele celor de la Agenţia Naţională de Siguranţă a Sănătăţii din Franţa au confirmat existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal sau intestinal și expunerea la nitriți și/sau nitrați, fie că sunt ingerați prin consumul de carne procesată sau de apă potabilă”.
„Cu cât este mai mare expunerea la acești compuși, cu atât este mai mare riscul de cancer colorectal în rândul populației. Sunt suspectate alte riscuri de cancer, dar datele disponibile nu permit, până în prezent, încheierea unei legături de cauzalitate. Agenția recomandă efectuarea unor cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a confirma sau infirma aceste relații”, se mai arată în raport.
Pentru a nu avea probleme de sănătate, agenția franceză recomandă oamenilor să nu mănânce mai mult de 150 de grame de mezeluri pe săptămână şi să aibă o dietă variată şi echilibrată cu cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
În prezent, 90% din toate mezelurile includ nitriți, dar unele dintre cele mai mari firme, cum ar fi Herta, deținută de Nestlé sau Fleury Michon, ambele foarte populare în Franța, experimentează deja produse fără nitriți.
Cu toate acestea, cele aproape 300 de companii mici și mijlocii din domeniu s-ar lupta să-și fabrice produsele fără utilizarea nitriților, deoarece lipsa conservantului ar reduce perioada de valabilitate și ar crește riscul de infecție bacteriană.
Citeşte şi Noi pandemii ar putea fi declanșate de microbi necunoscuţi, găsiţi în China