Niţu acuză presiuni şi atacuri din partea politicienilor şi instituţiilor media la adresa DNA, în 2014

Activitatea procurorilor DNA a fost supusă, în anul 2014, unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici și atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituții media, este de părere procurorul general Tiberiu Niţu, într-un mesaj citit de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2014. 
Romania TV
24 feb. 2015, 10:34
Niţu acuză presiuni şi atacuri din partea politicienilor şi instituţiilor media la adresa DNA, în 2014

Tiberiu Nițu este de părere că „2014 a fost un an în care activitatea procurorilor DNA a fost supusă în continuare unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici și atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituții media. Ați reușit însă să păstrați același ritm de lucru și același nivel profesionist al anchetelor, dovedind că ați înțeles pe deplin unul dintre principiile după care trebuie să se ghideze activitatea unui procuror: soluția dată în sala de judecată de către un judecător este singura care validează, care recunoaște calitatea muncii procurorului”, precizează Agerpres.

În mesajul procurorului general se mai arată că atenția publică este focalizată asupra DNA mai mult decât asupra oricărei alte structuri de parchet, ca urmare a competenței legale pe care DNA o are în efectuarea investigațiilor penale.

„În acest context, în cazul structurii dumneavoastră, lăsarea în nelucrare a unor cauze poate naște, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spațiul public. Procurorul general s-a bucurat însă să constate, parcurgând prezentul raport de activitate, o evidentă îmbunătățire a acestui indicator față de situația din anul 2013”, se mai arată în mesaj.

În opinia sa, cea mai mare provocare a anului 2014 pentru Ministerul Public — ca atare și pentru procurorii DNA — a reprezentat-o intrarea în vigoare a noilor coduri penale, procurorii confruntându-se, din acest punct de vedere, cu o adevărată premieră.

„În pofida numeroaselor voci critice care au lansat mesaje îngrijorătoare, sistemul judiciar nu a intrat în colaps, activitatea penală nu s-a blocat nici măcar pentru o zi, nu au fost golite închisorile, nu au fugit urmăriții penal. Procurorul general al României consideră că aceasta a fost cea mai clară dovadă a bunei pregătiri profesionale, a maturității și a responsabilității procurorilor. În acest context, procurorul general dorește să vă mulțumească și să va felicite pentru că ați făcut posibilă transpunerea în practică a noii legislații penale, legislație care se ridică nivelul standardelor europene”, se precizează în mesajul adresa procurorilor DNA.

Nițu a precizat că o altă provocare pentru DNA, menționată în raport ca o vulnerabilitate cu consecințe negative în activitatea de urmărire penală, a fost declararea ca neconstituțională a Legii privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, însă această provocare a fost „gestionată cu înțelepciune și profesionalism”, prin valorificarea celorlalte metode de investigare, astfel încât fapte grave să nu rămână necercetate.

Nițu a recunoscut că, în anul 2014, DNA a avut deficit de personal, a lucrat cu o schemă incompletă, însă marele avantaj al DNA, spre deosebire de celelalte unități de parchet, este acela că procurorul șef al DNA are oportunitatea de a coopta în echipa sa cei mai buni procurori din sistem, dar are și posibilitatea de a renunța la serviciile celor care nu performează.

Un aspect pozitiv menționat de Nițu este faptul că, în 2014, la DNA a fost suplimentat numărul de posturi cu 50 de ofițeri și agenți de poliție judiciară și cu 20 de posturi de specialiști antifraudă.

„Atenția publică este focusată pe activitatea DNA. Aceasta este o realitate care vă obligă să faceți tot posibilul pentru a menține la fel de ridicată ștacheta profesionalismului și a imparțialități. DNA este un model de bune practici la nivelul Uniunii Europene, activitatea dumneavoastră a fost evidențiată în toate rapoartele MCV. Vă bucurați de o cotă mare de încredere în rândul opiniei publice, obținută în primul rând prin munca dumneavoastră. Rezultatele foarte bune ale activității dumneavoastră se bucură de o mediatizare pe măsură din partea instituțiilor de presă, lupta împotriva marii corupții — dată în competența exclusivă a DNA — fiind o temă de real și justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public vă adresează invitația — dumneavoastră, dar și celorlalte unități de parchet — de a găsi împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii soluțiile de comunicare cele mai adecvate, care să nu mai alimenteze speculațiile potrivit cărora organele de urmărire penală ar fi cele care transmit presei acte de urmărire penală care au caracter nepublic și care pot afecta prezumția de nevinovăție”, a mai transmis procurorul general.

În context, Tiberiu Nițu crede că trebuie acordată o atenție sporită aspectelor reținute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai multe hotărâri, drept temeiuri de încălcare a unor drepturi fundamentale.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'