‘Cetăţenii României trebuie să ştie că actualul Cod de Procedură Penală (CPP) nu împiedică aceste interceptări. În afară de interceptări mai sunt şi multe alte necorelări pe care noi ni le dorim să fie cât mai repede rezolvate. În materia interceptărilor, cum spuneţi dumneavoastră, din punctul nostru de vedere, în prezent nu sunt probleme de niciun fel. Se pot rezolva. Că pot fi făcute clarificări, asta este altceva’, a afirmat Niţu.
El a spus că articolul referitor la interceptări era în propunerile pentru modificarea CPP prin OUG, dar pentru a aduce nişte clarificări, nu pentru că ceea ce există nu poate fi pus în aplicare.
‘Vă rog să distingeţi că între a fi inaplicabil şi a fi neclar sau interpretabil este o mare diferenţă. Sistemul poate funcţiona. Actualele dispoziţii, dacă sunt interpretate în sens constructiv, în sensul de a produce efecte juridice şi de bună credinţă, pot fi folosite. Într-adevăr, cum spuneam şi mai devreme, este loc şi de mai bine. Dispoziţiile pot fi clarificate, dar asta nu înseamnă că în prezent nu putem să folosim aceste instrumente. Le putem folosi şi vă asigur că, cred că la nivel naţional, sunt şi folosite’, a subliniat şeful Ministerului Public.
Niţu a mai precizat că intrarea în vigoare a noilor coduri constituie o etapă extrem de importantă în ceea ce priveşte reforma judiciară în România şi că CP şi CPP sunt perfectibile.