‘Deşi nu îmi aduc aminte acum, în clipa de faţă, să fi existat un precedent de acest fel, nu văd acum niciun impediment, pentru că orice anchetă penală are o dinamică a ei. Dacă la un anumit moment s-a apreciat că nu se dă un vot, nimic nu ne împiedică să se reaprecieze ulterior şi să fie dat alt vot. Nu văd niciun impediment legal în acest moment’, a afirmat Niţu la plecarea de la CSM, scrie Agerpres.
Întrebat dacă poate cere chiar şi vineri ridicarea imunităţii în cazul unor foşti miniştri, şeful Ministerului Public a răspuns: ‘Acum, când dumneavoastră îmi ridicaţi această problemă, nu vad niciun impediment legal pentru care să nu putem solicita o reanalizare a situaţiei de către Parlament’.
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, i-a cerut joi preşedintelui ales, Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, reluarea cererilor respinse de ridicare a imunităţii în cazul unor parlamentari şi foşti miniştri.
Dumbravă susţine că în ultimele zile se observă un rol constructiv, fără precedent al Parlamentului, de a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională, fiind votate toate cererile de ridicare a imunităţii unor parlamentari.
‘E un lucru îmbucurător şi dătător de speranţă că puterile statului îşi dau seama de separaţia necesară a funcţiilor pentru prezervarea statului de drept. (…) Există cereri de ridicare a imunităţii unor parlamentari respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori. De asemenea, este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii, prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie’, susţine judecătorul în document.