Tiberiu Niţu a spus, la conferinţa internaţională cu tema „Confiscarea extinsă: cât recuperăm?”, că se lucrează la un instrument dorit atât de magistraţi cât şi de cetăţeni, arătând că se fac eforturi în sensul aplicării şi utilizării confiscării extinse, aşa cum este reglementată în prezent.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat că şi în România cercetarea penală şi investigarea financiară, în special, în cazul infracţiunilor financiare trebuie să se afle pe acelaşi plan ca importanţă şi preocupare.
Niţu a susţinut că trebuie să se reuşească găsirea unui punct de echilibru în ceea ce priveşte confiscările, aşa cum s-a găsit şi în materia combaterii corupţiei sau a conflictelor de interese.
„Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, trebuie să găsim acele mijloace legale prin care cei care încalcă lege să simtă inclusiv tragerea la răspunderea pecuniară, să nu-i lăsăm să beneficieze de rezultatele financiare ale activităţii infracţionale. Am susţinut constant că trebuie ca şi colegii noştri să fie mai curajoşi în ceea ce priveşte aplicarea confiscării extinse”, a mai spus Niţu.
Acesta a arătat că atunci când se referă la schimbarea mentalităţii se gândeşte la faptul că generaţiile noi de magistraţi care au absolvit Dreptul după 1991 şi care au studiat Constituţia modificată la acea vreme au fost învăţaţi că prezumţia la care se referă legea fundamentală a statului ar fi imbatabilă.
Niţu a arătat că această prezumţie poate fi răsturnată cu probe şi că legea prin care este reglementată confiscarea extinsă trebuie aplicată în cei mai buni şi corecţi parametri.
Procurorul general al României a precizat că în acest sens a purtat deja discuţii prin videoconferinţă cu procurori ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi de pe lângă tribunale, solicitându-le acestora să spună dacă au cauze în care aplică confiscarea extinsă şi dacă sunt nelămuriri sau întrebări în legătură cu această procedură.
La conferinţa „Confiscarea extinsă: cât recuperăm?” au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.
În cadrul conferinţei se discută, printre altele, despre procedura de confiscare extinsă în ţări europene şi în Statele Unite ale Americii, planurile parchetelor şi Guvernului de a utiliza procedura confiscării extinse şi stadiul propunerii de Directivă privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni.