Nivel de RADIAŢII ridicat pe Litoral HARTĂ INDICE UV

ANM anunţă că indicele UV este 8 pe o bună parte din litoralul românesc (vezi hartă ataşată).
Alina Costache
08 iul. 2014, 12:24
Nivel de RADIAŢII ridicat pe Litoral HARTĂ INDICE UV

Ce este Indicele UV

Pentru a descrie gradul de risc pe care îl prezintă radiaţia UV în anumite condiţii geografice şi meteorologice a fost introdus indicele UV – parametru care indică efectul pe care îl are expunerea la radiaţia UV a organismului uman. Iniţial Indicele UV a fost formulat independent în mai multe ţări şi utilizat în programe de informare publică cu privire la radiaţiile UV. Definiţia sa a fost mai tîrziu standardizată şi publicată ca o recomandare comună de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Comisia Internaţională cu privire la Radiaţiile Non-Ionizante (CIRNI). Scopul introducerii la nivel global al acestui parametru a fost de a contribui la ridicarea gradului de conştientizare a populaţiei faţă de riscul de expunere la soare şi metodele de protecţie recomandate.

Indicele UV este prezentat sub forma unei scări cu valori între 1 şi 11+, care descrie nivelul radiaţiei UV care ajunge la sol într-un anumit moment şi este un indicator al riscurilor potenţiale pentru sănătate.

 

Nivelul radiaţiei UV şi protecţia recomandată 

Câtă protecţie îţi oferă cremele

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent.

Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase, informează dailymail.co.uk..

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii.

În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.

„Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete. Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea”, a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Cercetătorii au descoperit că aceste creme de protecţie solară nu reuşesc să împiedice radiaţiile solare şi cauzează o mutaţie a „genei protectoare” din piele (care produce proteine ce protejează împotriva razelor ultraviolete, UV).

„Razele ultraviolete ţintesc tocmai genele care ne protejează de efectele dăunătoare ale acestora, acest lucru arătând cât de dăunători sunt aceşti agenţi cancerigeni. Foarte important, acest studiu demonstrează că cremele SPF nu oferă o protecţie completă împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete”, a spus autorul cercetării, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester.

„Această cercetare subliniază importanţa faptului de a combina crema de protecţie solară cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea pălăriilor de soare şi a hainelor mai subţiri, precum şi statul la umbră când soarele arde cel mai puternic”, a adăugat Richard Marais.

Potrivit profesorului Marais, descoperirea crucială constă în impactul pe care îl au razele UV asupra genei P53, care protejează genomul. De obicei, când organismul este expus razelor soarelui, gena P53 activează eliberarea proteinei care protejează împotriva razelor ultraviolete.

„Însă radiaţiile solare inhibă gena protectoare, ţintind chiar structura care apără pielea, iar crema SPF nu poate asigura protecţie împotriva acestui proces”, a precizat Marais.

Pe de altă parte, industria cosmetică susţine că nu a promovat niciodată ideea că acest tip de creme ar putea opri apariţia cancerului.

„Prima linie de apărare este evitarea soarelui, a doua este purtarea unei pălării de soare, a unui tricou şi a unei perechi de pantaloni, iar a treia linie de apărare este folosirea unei creme de protecţie solară”, a spus Chris Flower, director al Asociaţiei producătorilor de produse cosmetice şi de parfumuri din Marea Britanie.

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Sute de femei violate și arse de vii într-o închisoare din Goma
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol