Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nivelul de radiaţii înregistrat după o lună de ocupaţie militară rusească la fosta centrală nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei este ridicat, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătate, relatează agenţia EFE.
După revenirea sa dintr-o vizită la Cernobîl, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi la Viena că nivelul radiaţiilor detectat în interiorul tranşeelor săpate de soldaţii ruşi în ”zona de excludere” din apropierea centralei este de şase ori peste parametrii normali.
Pe de altă parte, acest nivel al radiaţiilor – înregistrat miercuri de experţii AIEA – este de trei ori inferior limitei permise pentru personalul centralei dezafectate, a adăugat Grossi.
Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastilele de iod în România
Conform măsurătorilor AIEA, nivelul de radioactivitate detectat în tranşeele săpate de soldaţii ruşi este echivalent cu o expunere de 6,5 milisiverţi pe an, în timp ce limita permisă pentru angajaţii centralei este de 20 de milisiverţi pe an.
Centrala dezafectată după accidentul nuclear din 1986 a fost ocupată de trupele ruse din prima zi a invaziei asupra Ucrainei declanşate pe 24 februarie. Odată cu retragerea din partea de nord a Ucrainei, trupele ruse au eliberat zona pe 31 martie, dar în perioada cât au fost acolo săparea de tranşee şi mişcările vehiculelor militare au răscolit solul radioactiv şi au ridicat astfel în aer praf radioactiv. După retragerea soldaţilor ruşi au apărut informaţii despre o expunere a lor la doze letale de radiaţii în zona de excludere.
Preşedintele Ucrainei i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.
Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986.
“Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.
În discursul său de marţi seară, Volodimir Zelesnki a afirmat că este de părere că este necesar un control global asupra faciltăţilor nucleare ale Rusiei, având în vedere ce s-a întâmplat la Cernobîl. “Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl şi la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simţi în siguranţă ştiind câte de multe facilităţi nucleare, arme nucleare şi tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei şi asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a subliniat Zelenski.