Ucraina: Nivelul de radiaţii din jurul centralei de la Cernobîl „riscă să crească”. Update CNCAN: „Nivel normal în România”

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forţele ruseşti la 24 februarie.
Filip Stan
21 mart. 2022, 20:09
Ucraina: Nivelul de radiaţii din jurul centralei de la Cernobîl

Toate instalaţiile nucleare de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există niciun pericol, iar măsurătorile efectuate nu au semnalat depăşiri ale nivelului de radiaţii, informează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

„Referitor la unele materiale de presă privind declaraţiile companiei ucrainene Energoatom, referitoare la sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere din zona centralei de la Cernobil, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări: Nefuncţionarea sistemului automat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere aferentă centralei de la Cernobil nu reprezintă un motiv de creştere a radioactivităţii mediului. Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobil şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean”, se menţionează în comunicat.

CNCAN subliniază că, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Nivelul de radiaţii din jurul centralei de la Cernobîl „riscă să crească”, afirmă compania nucleară din Ucraina. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, deoarece sistemele de monitorizare a radiaţiilor nu funcţionează.

Lovitura decisivă pentru Putin vine de la UE. Ajutor militar de un miliard de euro pentru Ucraina
„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiaţii a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacţie adecvată la ameninţări”, a precizat compania într-o declaraţie preluată de Sky News.

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forţele ruseşti la 24 februarie.

Klaus Iohannis: „Sunt devastatoare dramele ucrainenilor, NATO trebui să întărească flancul estic”
La doar câteva zile mai târziu, forţele Kremlinului au atacat centrala nucleară Zaporizhzhia, situată în oraşul Enerhodar din sud-estul ţării, declanşând un incendiu uriaş.

Acţiunea a atras imediat condamnarea liderilor mondiali, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, avertizând că atacul a reflectat o „nouă escaladare periculoasă” a conflictului care ar fi putut duce cu uşurinţă la un dezastru.

Compania nucleară naţională a Ucrainei, Energoatom, a avertizat luni că există riscul de creştere a nivelului de radiaţii în jurul centralei atomice dezafectate de la Cernobîl, deoarece sistemul de monitorizare şi cel de stingere a incendiilor de vegetaţie nu funcţionează, transmite Reuters.

Centrala unde s-a produs în 1986 cel mai grav accident nuclear din lume a fost ocupată cu aproape o lună în urmă de forţele ruse, la scurt timp după începutul invaziei în Ucraina.

Energoatom arată că din această cauză nu mai este monitorizat nivelul radiaţiilor pe o rază de 30 de km, aşa-numita zonă de excluziune. „Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiaţii în mediul din zona de excluziune, ceea ce face imposibilă o reacţie adecvată la ameninţări”, a comunicat agenţia.

Conform Energoatom, incendiile sezoniere din păduri, care au loc mai ales primăvara şi vara, reprezintă o ameninţare deosebită, deoarece pompierii din zonă nu pot interveni.

„Nivelurile de radiaţie în zona de excluziune şi dincolo de aceasta, nu doar în Ucraina, ci şi în alte ţări, s-ar putea înrăutăţi semnificativ”, avertizează specialiştii ucraineni.

În ciuda prezenţei militarilor ruşi, personalul ucrainean de la Cernobîl şi-a continuat lucrul la instalaţiile de deşeuri radioactive, deşi schimbul de ture nu a mai fost posibil şi existau temeri privind epuizarea celor rămaşi la post. Duminică, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Cătălin Drulă: „Guvernarea minciunii continuă, USR va vota împotriva Guvernului Ciolacu 2”
MediaFlux
Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE. S-a AFLAT TOTUL despre CANDIDATURA lui Crin Antonescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!