Pentru al doilea an consecutiv, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara vor fi şi ele, alături de Capitală, gazdele celei mai lungi nopţi dedicate producţiilor autohtone.
Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum Noaptea Albă a Bucureştiului, Noaptea Albă a Muzeelor şi Noaptea Albă a Galeriilor, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.
Numărul de spectatori înregistraţi în ediţiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.
În Bucureşti, Noaptea Albă va fi organizată atât în spaţii deja cunoscute publicului din ediţiile precedente, precum Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Centrul Vechi şi Club Fabrica, cât şi în spaţii noi care urmează să fie dezvăluite în curând.
În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria, precum şi la Casa TIFF, cel mai nou şi mai activ spaţiu cultural din Cluj, inaugurat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Timiş, iar la Iaşi, proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria.
Programul evenimentului este compus atât din producţii recent lansate pe marile ecrane, cu un palmares impresionant sau care s-au bucurat de succes la public, cât şi din filme clasice, care au influenţat generaţii de artişti. Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2012.
La Noaptea Albă, bucureştenii vor avea parte şi de o premieră: una dintre cele mai aşteptate comedii ale anului, „Despre oameni şi melci”, va fi lansată pe 14 septembrie. Monica Bîrlădeanu şi Andi Vasluianu fac senzaţie în cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu.
În maratonul filmelor româneşti mai sunt incluse „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, distins cu Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de la Sarajevo, „Undeva la Palilula”, debutul regizoral al apreciatului regizor de teatru Silviu Purcărete, „Crulic, drumul spre dincolo”, prima animaţie autohtonă din ultimii 20 de ani, a cărei regie este semnată de Anca Damian, „Visul lui Adalbert”, o comedie neagră regizată de Gabriel Achim, şi „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, câştigător a două trofee la Festivalul de la Locarno.
Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor şi o selecţie a celor mai proaspete documentare, printre care „Un gând, un vis, Doyle..şi-un pix” (regia: Bogdan Ilie-Micu), distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2012, „Păcătoasa Teodora” (regia: Anca Hirte) nominalizat la premiile Gopo 2012, şi „8 Martie” (regia: Alex Belc), film ce ilustrează o zi de muncă a unor femei din România Capitalistă în patru oraşe, foşti piloni ai Epocii de Aur a industriei socialiste româneşti.
Printre scurtmetrajele proiectate se numără „Blu” (r. Nicolae Constantin Tănase), distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj la TIFF 2012, „Hello Kitty” (regia: Millo Simulov), recompensat la Gopo 2012 cu premiul „Tânără Speranţă”, şi „Chefu”, o comedie regizată de Adrian Sitaru.