În perioada sărbătorilor de iarnă, medicii veterinari atrag atenția că animalele pot dezvolta fobii și pot reacționa necontrolat la auzul artificiilor, astfel că, pot muri în câteva secunde.
Tone de artificii și petarde sunt folosite an de an, în luna decembrie, perioadă care coincide și cu cele mai multe sesizări privind pierderea animalelor de companie. Cele mai afectate sunt cele din locuințe, dar și păsările.
Câinii și pisicile care trăiesc în locuințe pot dezvolta din cauza sunetelor puternice diferite reacții adverse care pot culmina cu tremurături, respirație accelerată și infarct.
„Perioada în care se folosesc pocnitorile, artificiile şi alte materiale pirotehnice este foarte stresantă pentru animalele de companie, pentru cele sălbatice, cât şi pentru păsări.
Animalele au auzul mult mai fin decât al nostru şi pot suferi în urma zgomotelor produse de artificii şi petarde afecţiuni ireversibile.
Și pentru animalele care stau afară există un risc, pentru că, în urma zgomotelor, de teamă, animalele fug și sar gardurile sau alte obiecte, ajungând ușor victimele accidentelor de circulație.
De altfel, expunerea repetată la diferite determină reacții de panică și pot dezvolta fobii.
Unele dintre ele, aflate în zonele respective, se pot accidenta sau orbi. Caii pot fi sensibili la zgomotele şi lumina artificiilor. Au tendinţa de a fugi, de a scăpa din perimetrul respectiv, devin stresaţi şi anxioşi”, a declarat veterinarul Ion Budişteanu, potrivit Agerpres.ro.
Proprietarii sunt sfătuiţi să le ofere un confort sporit animalelor de companie pentru a depăşi mai uşor perioada în care sunt folosite materialele pirotehnice şi să le ataşeze medalioane personalizate, în cazul în care se pierd.
De altfel, medicii veterinari pot prescrie medicamente cu efect calmant.
„Pentru a evita sau a diminua impactul artificiilor şi al petardelor asupra animalelor de companie vă recomandăm să poarte la gât un medalion cu numărul de telefon al proprietarului.
Dacă are implantat un microcip este indicat să verificaţi, din timp, la orice cabinet/clinică veterinară valabilitatea informaţiilor (număr telefon, adresa) din Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS).
Animalelor care locuiesc în interior oferiţi-le un loc unde să se simtă în siguranţă, camere retrase, de unde nu pot evada dacă se sperie, trageţi jaluzelele sau draperiile pentru a bloca luminile în exces din exterior. Ideal este ca în perioada de maximă amplitudine, cu zgomote, animalul să fie în compania dumneavoastră, să-l distrageţi cât mai mult de la atmosfera din exterior.
Este indicat să nu certaţi sau să pedepsiţi animalele de companie când sunt speriate. Evitaţi plimbările în noaptea de Revelion şi/sau în zonele aglomerate.
La recomandarea medicului veterinar puteţi să folosiţi un aparat sau spray cu feromoni care se bazează pe dispersarea unor substanţe chimice care au rolul să liniştească animalele (mai ales pisicile).
De asemenea, puteţi folosi medicamente veterinare sub diferite forme de prezentare care au un rol calmant şi anxiolitic”, a mai precizat Ion Budişteanu.