Organizată de 12 centre şi institute culturale aflate sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture), Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente organizate de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Polonez, cărora li se vor alătura anul acesta Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România, anunţă Institutul Polonez, care este şi coordonatorul ediţiei din 2013.
Astfel, British Council îi învită pe bucureşteni la o noapte albă a literaturii, muzicii şi filmului, prin care sărbătoreşte 75 de ani de la înfiinţarea instituţiei în România. În cadrul evenimentului, între orele 17.00 şi 20.00, biblioteca @British acordă o reducere de 75% la toate abonamentele, iar de la 20.15 va fi lansată publicaţia „Istorii britanice în Bucureşti”. De asemenea, va avea loc o prezentare de modă, care va avea ca temă „Influenţa anilor ’30 asupra costumului modern”, organizată de Universitatea Naţională de Arte din Capitală, urmată de un concert de muzică clasică britanică, fiind celebrat centenarul naşterii compozitorului şi pianistului Benjamin Britten. Seara se va încheia cu o proiecţie de film artistic şi o petrecere karaoke, unde bucureştenii sunt aşteptaţi cu o selecţie de muzică britanică din toate timpurile.
Anul acesta, Centrul Ceh şi Delegaţia Wallonie – Bruxelles vor sărbători împreună Noaptea Institutelor Culturale şi îi vor aştepta pe vizitatori cu animaţii, cu bere cehească şi degustare de bunătăţi belgiene. În plus, un spectacol de cabaret va avea loc în sala mare a clădirii, iar în curtea celor două institute – tableau vivant („sculptură vie”, un termen împrumutat din franceză, care descrie un grup de actori, aşezaţi cu grijă în poziţii fixe şi luminaţi teatral; pe durata expunerii, modelele nu se mişcă şi nu vorbesc). În Noaptea Institutelor, însă, vizitatorii vor putea fi actori. De asemenea, de la ora 21.00, bucureştenii vor putea asculta un concert al formaţiei Not(e) Sisters.
În Noaptea Institutelor Culturale, la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, bucureştenii vor avea ocazia să descopere cultura şi bucătăria turcească. Programul va include ateliere de creaţie artistică, proiecţia unui film, o lecţie demonstrativă de limba turcă şi, nu în ultimul rând, o expoziţie de artă culinară. De asemenea, va fi organizat un workshop „Ebru” – arta picturii pe apă, desenele astfel realizate fiind transpuse pe hârtie.
Cea de-a şaptea ediţie a evenimentului îi invită pe bucureşteni să se întâlnească cu Europa, la Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Astfel, între orele 18.30 şi 03.00, va avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură – „Ferestre spre Europa” -, urmată de proiecţia a două filme artistice câştigătoare ale premiului LUX, oferit de Parlamentul European, „Zăpezile de pe Kilimajaro”, de Robert Guédiguian, „Io Sono Li”, de Andrea Segre.
Pe de altă parte, anul acesta, Institutul Maghiar şi Institutul Polonez îşi vor desfăşura activitatea în aceeaşi curte, împreună cu surpriza pregătită de organizatori, şi anume vizita Institutului Italian de Cultură. Astfel, în curtea Institutului Maghiar, sărbătoarea va începe la ora 16.00, când tineri studenţi ai Universităţii de Artă vor picta pe gardul clădirii variaţiuni ale logoului Institutului Maghiar. De asemenea, va fi deschisă o expoziţie de fotografie despre renumitul festival Sziget de la Budapesta, a fotografului Konkoly-Thege György, iar organizatorii evenimentului muzical vor susţine o conferinţă de presă. Acestora li se adaugă un concert de blues susţinut de grupul maghiaro-italian Parafusions, iar de la ora 20.30, vizitatorii vor putea participa la un program ce are ca temă principală jocurile de la curţile regale şi din cârciumile medievale. De asemenea, de la ora 22.00 va avea loc un eveniment ce prezintă muzica şi dansul din Polonia – mazurcă, oberek şi kujawiak. După miezul nopţii, la ora 01.00, organizatorii îi invită pe bucureşteni în sala din incinta Institutului, unde vor putea fi vizionate peliculele câştigătoare la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje Alter-Native 2012 de la Târgu-Mureş. În curtea Institutului va fi proiectată o comedie despre polonezi şi moştenirea papei Ioan Paul al II-lea: „Afacerea sfântă”.
Institutul Cervantes şi Forumul Cultural Austriac va organiza un recital de chitară clasică şi flamenco, în interpretarea chitaristului Alexandru Munteanu. Seara se încheie cu proiecţia filmului „Garbo, el espía”, un documentar despre spioni şi agenţi dubli, secrete, minciuni, memorie şi uitare, realizat cu fragmente de peliculă de la Hollywood, materiale din arhive, interviuri şi efecte digitale, avându-l în centru pe Juan Pujol, autodidact, gestionar al unei crescătorii de pui şi portar de hotel, care, în Madridul anilor ’40, începe să-şi planifice cum poate „contribui la bunăstarea omenirii” şi îşi oferă serviciile britanicilor.
Institutul Cultural Român va organiza o lecţie demonstrativă de limba română pentru străini în grădina grădina ICR, urmată de o expoziţie intitulată „Poveştiri despre ie”. La ora 21.00 va avea loc un recital de pian, iar la 22.30 vor putea fi vizionate cele mai recente scurtmetraje româneşti proiectate la Festivalul de la Cannes în secţiunea Romanian Short Corner. Programul cuprinde 18 scurtmetraje semnate de Tudor Cristian Jurgiu („În acvariu”, premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation), Eva Pervolovici, Hanno Höfer, Nap Toader, Gheorghe Preda, Igor Cobileanski, Peter Kerek, Dorian Boguţă, Mirona Radu, Andrei Creţulescu, Alina Manolache, Goran Mihailov, Luiza Pârvu, Mihaela Popescu, Anton Groves, Victor Dragomir, Ioana Mischie şi Ilinca Neagu.
În Noaptea Institutelor Culturale, Institutul Francez va lansa noul portal Culturethèque – mediateca digitală a institutului, iar apoi va prezenta spectacolul „Romanyeah!”, de Cinty Ionescu, la Sala Elvira Popescu. De asemenea, de la ora 21.00 va avea loc „Canapeaua poetică – Terasa Institutului”, reprezentând un maraton în binecunoscuta tradiţie a evenimentelor poetice ale Institutului Francez, în care poeţii invitaţi şi publicul îşi vor preda ştafeta reciproc pentru a citi poeme la alegere din poezia contemporană. Totodată, la miezul nopţii va fi organizat un spectacol video-audio live-session cu VJ Minu în curtea institutului, care ce propune o incursiune în inepuizabilul univers digital video şi audio ce nu putea să lipsescă dintr-o noapte cu o asemenea tematică.
Institutul Italian de Cultură le-a pregătit bucureştenilor un concert de jazz în grădina instituţiei, urmat apoi de proiecţia filmului „Nessuno mi può giudicare/ Escort in love„, o comedie spumoasă, în regia lui Massimiliano Bruno, care îi are ca protagonişti pe Paola Cortellesi şi Raoul Bova.
Pe durata evenimentului, Asociaţia Green Revolution va pune la dispoziţia doritorilor, fără plată, 50 de biciclete, acestea putând fi împrumutate de la centrul de închiriere situat în parcul Herăstrău.