Noaptea Muzeelor 2012. Află ce poţi vizita în Bucureşti şi în alte oraşe din România

Noaptea Muzeelor, evenimentul aflat la cea de-a opta ediţie, este sărbătorită în weekend. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 din România, vor organiza expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive. Intrarea este gratuită.
Romania TV
15 mai 2012, 11:58
Noaptea Muzeelor 2012. Află ce poţi vizita în Bucureşti şi în alte oraşe din România

În noaptea de 19 spre 20 mai 2012, muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive. Pentru a-și stabili mai ușor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați să folosească, ca și la ediția anterioară, harta cu programul Nopții Muzeelor în București, tipărită de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an.

În Capitală se pot vizita următoarele instituţii: Arhivele Nationale ale Romaniei, Centrul Cultural ArtSociety, Muzeul National al Aviatiei Romane, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, Muzeul National Cotroceni, dar si Fundatia Lowendal, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică-Minovici, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar, Muzeul Național de Artă al României, Universitatea Spiru Haret, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Bellu, Muzeul Naţional „George Enescu” (București, Sinaia), Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Biblioteca Naţională a României: World Press Photo România (Fundaţia Culturală EIDOS), Școala Centrală şi Muzeul Național al Pompierilor. VEZI AICI PROGRAMUL!

În noaptea de sâmbătă spre duminică, muzeele din Cluj îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diversificate, proiecţii de filme şi alte evenimente speciale.Astfel, clujenii pot vizita gratuit: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (Cluj-Napoca), Centrul Cultural Petre Ţuţea (Cluj-Napoca), Virtus Antiqua (Cluj-Napoca), Muzeul de Istorie Turda, Muzeul “Octavian Goga” Ciucea, Muzeul Municipal Dej şi Galeria Frezia Dej. VEZI AICI PROGRAMUL!

Un număr mare de muzee din toată ţara sărbătoresc în anul 2012 Noaptea Muzeelor, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale. VEZI AICI PROGRAMUL!

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

La inițiativa organizatorilor din Franța ai Nopții Europene a Muzeelor, vă invităm să descoperiți povestea ascunsă a unei selecții inedite de obiecte/ găzduite de muzee participante la a opta ediție a evenimentului.

Printre piesele care așteaptă să fie descoperite cu ocazia Nopții Muzeelor se numără obiecte foarte diverse, uneori importante pentru valoarea lor, alteori cu o istorie ieșită din comun, interesante, cu o tradiție în spate sau chiar cu detalii amuzante.

• La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia se află, de exemplu, aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918;

În 1895 Primăria Capitalei a achiziţionat un camion cu abur marca „Gardner Serpolet” pentru tractarea căruţelor cu gunoaie de la rampele din oraş la gropile de gunoi de la marginea oraşului. Maşina, însă, făcea un zgomot infernal când trecea pe străzile Bucureştiului speriind copiii, animalele şi gâştele care îi ieşeau în cale. Revoltaţi, oamenii au depus sute de plângeri la administraţie, pentru a se renunţa la acest vehicol. În cele din urmă primăria l-a scos din uz. În prezent acest automobil se află expus la Muzeului Naţional Tehnic – secţia Auto-moto-velo.

 

Tractorul FORDSON cu seria F-1485-C înscrisă pe şasiu este un produs al uzinelor Ford Motor Company, Detroit, Michigan, U.S.A şi provine din localitatea Veştem, jud. Sibiu, din gospodăria lui Milea Gheorghe. Bunicul proprietarului, Barbu Marius, profesor în localitatea Deta, jud. Arad, a achiziţionat acest tractor în jurul anului 1932 şi l-a folosit intens la lucrările de transport şi arat. În anul 1956 tractorul a fost echipat cu roţi cu pneuri. În perioada colectivizării a fost bine ascuns, păstrându-se într-o stare bună de conservare. Milea Gheorghe l-a achiziţionat de la proprietar în anul 1989, deplasându-l pe roţi, în stare de funcţionare, de la gara Sibiu până în localitatea Veştem. De atunci a fost bine păstrat, la data cumpărării de către Muzeul Național al Agriculturii (2001) remarcându-se tot printr-o stare bună de conservare.

Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Capcanele ascunse ale probei practice. Ce greșeli te pot costa carnetul de șofer
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI