Noaptea Muzeelor 2012: Câţi vizitatori au fost în Bucureşti şi care a fost muzeul preferat

Circa 100.000 de persoane au vizitat principalele muzee şi instituţii culturale implicate în programul Noaptea Muzeelor 2012, iar Muzeul Antipa a fost cel mai căutat de publicul larg, expoziţiile sale fiind admirate de circa 21.600 persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu al evenimentului.
Romania TV
20 mai 2012, 14:11
Noaptea Muzeelor 2012: Câţi vizitatori au fost în Bucureşti şi care a fost muzeul preferat

Potrivit primelor rezultate, Noaptea Muzeelor 2012 a avut un succes surprinzător de mare – ţinând cont de condiţiile meteorologice care păreau a dezarma atât muzeele, cât şi potenţialii vizitatori, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), care a coordonat desfăşurarea programului Noaptea Muzeelor.

Astfel, deşi activităţile în aer liber au fost mai vulnerabile, uneori fiind necesară transferarea acestora în interior, muzeele şi publicul au învins vremea neprielnică. În acest sens, Muzeul Bellu a atras 10.000 vizitatori, iar Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – 2.400 (cu programul „Dimineaţa Muzeului”, desfăşurat sâmbătă dimineaţă).

În Bucureşti, publicul curios să descopere Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a aşteptat plin de înţelegere pentru a putea intra în muzeu. Deşi ora de intrare a ultimului vizitator trebuia să fie 24.00, programul s-a prelungit pentru a permite accesul tuturor vizitatorilor răbdători. În cele din urmă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost admirat de un număr total de 21.600 de persoane.

Muzeele care s-au alăturat Nopţii Muzeelor încă de la primele ediţii ale evenimentului în România au avut, de asemenea, un mare succes la public: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române (8.406 vizitatori), Muzeul Naţional de Artă al României (13.150 vizitatori), Muzeul Naţional de Istorie a României (13.000 vizitatori), Muzeul Naţional de Geologie (aproximativ 5.000 vizitatori), Muzeul Naţional „George Enescu” (10.078 vizitatori – inclusiv la Casa memorială „George Enescu” din Sinaia), Muzeul Naţional al Ţăranului Român (aproximativ 5.000 vizitatori).

Pe de altă parte, Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc, care a participat anul acesta pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, a atras peste 3.000 persoane.

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, căruia vizitatorii pasionaţi de domeniul tehnic i-au simţit lipsa la ediţia de anul trecut, a atras 3.278 de persoane cu programul „Ştiinţa o ia razna la miezul nopţii”. De asemenea, Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică-Minovici a atras aproximativ 1.000 persoane.

Şi organizaţiile culturale care s-au alăturat evenimentului au avut un număr mare de vizitatori. Universitatea „Spiru Haret” a fost vizitată, în premieră, de aproximativ 650 de persoane, Centrul Cultural Art Society a atras 600 de vizitatori, iar Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” – 1.500 de vizitatori.

Muzeele şi organizaţiile care au transmis până în acest moment la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România numărul de vizitatori de la Noaptea Muzeelor, reprezentând jumătate dintre organizaţiile participante la al patrulea circuit pentru publicul bucureştean, însumează aproximativ 100.000 vizitatori. Ţinând cont de aceste rezultate parţiale, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România estimează că numărul total al beneficiarilor evenimentului din Bucureşti va depăşi recordul de 150.000 de intrări înregistrat la Noaptea Muzeelor din 2011.

Pe de altă parte, potrivit RNMR, Noaptea Muzeelor 2012 a fost un succes şi la Cluj. Evenimentul a fost sărbătorit atât de muzee, cât şi de alte organizaţii cu profil cultural, iar numărul total de vizitatori a fost de aproximativ 50.000.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a atras 12.000 de vizitatori (dintre care 70% tineri), Muzeul Etnografic al Transilvaniei – 15.241 (70% tineri), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – 6.472 (cu o expoziţie temporară în Turnul Croitorilor, care a atras 2.722 vizitatori, şi cu Colecţia de Istorie a Farmaciei, vizitată de 3.750 de persoane), Muzeele Universităţii „Babeş-Bolyai” – 4.900 vizitatori în două dintre cele patru departamente (Muzeul de Mineralogie – 2.450 de vizitatori, din care 65% tineri, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie – 2.450 de vizitatori, din care 65% tineri).

Centrul Cultural „Petre Ţuţea” a avut 1.400 de participanţi şi, în premieră, Centrul Virtus Antiqua – 800 de vizitatori (dintre care 200 sub 16 ani).

Acestora li se adaugă vizitatorii de la Muzeul Municipal Dej – 600 de vizitatori (65% tineri) şi, din nou în premieră, cei de la Galeria Frezia Dej – 200 de vizitatori (70% tineri).

Potrivit RNMR, şi în restul oraşelor ţării Noaptea Muzeelor a avut impact. Astfel, Muzeul Brăilei a atras un total de 3.161 vizitatori.

Bucureştenii au dovedit încă o dată că le place distracţia organizată, oamenii luând cu asalt, cu prilejul Nopţii Muzeelor, expoziţiile de la Muzeul Antipa, MNAR, MNIR, dar şi instituţii care pot fi vizitate gratuit tot timpul anului, ca Muzeul Aviaţiei şi cimitirul Bellu.

Deşi ziua de sâmbătă nu dădea multe şanse de reuşită ediţiei din acest an a programului Noaptea Muzeelor, din cauza ploii puternice şi frigului care cuprinseseră Capitala, bucureştenii au avut noroc, cerul luminându-se înspre seară, parcă pentru a le da ocazia să umple străzile oraşului într-un du-te – vino între cele 27 de muzee şi instituţii de cultură care şi-au deschis porţile gratuit pentru public pentru o noapte.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, coordonând desfăşurarea Nopţii Muzeelor în ţară.

Muzee din peste 30 de oraşe din ţară (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureş şi Turda) şi-au aşteptat vizitatorii sâmbătă în nocturnă.

Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios