În cadrul ediţiei din acest an a Nopţii Muzeelor, la Palatul Culturii poate fi vizitată expoziţia ‘Invazia 68 Praga’, a fotografului Josef Koudelka, iar pe pietonalul de pe bulevardul Ştefan cel Mare, Muzeul Etnografic al Moldovei va organiza ‘Târgul Meşterilor Populari’, scrie Agerpres.
Conform programului, la Muzeul Unirii va fi vernisată expoziţia ‘Artişti absolvenţi la Iaşi (1860 – 2014). Personalităţi istorice’ şi va fi organizat un concert de chitară clasică susţinut de Ilie Dragoş Vasile, elev al Colegiului Naţional de Artă ‘Octav Băncilă’ Iaşi, clasa prof. Marius Ţîmpău.
La Muzeul ‘Poni – Cernătescu’, în cadrul vernisajului expoziţiei ‘Stereoscopia – în căutarea reliefului’, vizitatorii pot afla în detaliu principalele procedee de obţinere a imaginii plastice în relief, începând de la clasicul sistem al stereoscopiei şi până la mai noua realizare a tehnicii moderne – fotografierea în lumină coerentă, holografia. De asemenea, va fi organizat şi vernisajul expoziţiei – concurs de fotografie ‘Slalom fotografic’. Expoziţia se adresează tinerilor fotografi amatori ieşeni cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, cu scopul de a stimula interesul tinerei generaţii pentru arta fotografică, de a descoperi şi promova tineri talentaţi şi de a valoriza lucrările acestora. În cadrul expoziţiei se vor decerna Premiul Carol Popp de Szathmari pentru expresivitate şi rafinament în tehnica şi creaţia fotografică şi premiul pentru debut Nestor Heck.
Nu va lipsi spectacolul de muzică, dans şi poezie, susţinut de elevii Colegiului Naţional de Artă ‘Octav Băncilă’ Iaşi.
Muzeul memorial ‘Mihail Kogălniceanu’ va organiza o serată care readuce în prezent atmosfera de epocă a secolului al XIX-lea, în care a trăit Mihail Kogălniceanu. Programul festivalului va include jocuri interactive pentru copii, workshopuri, recitaluri de muzică şi poezie, proiecţie de film documentar. Va fi organizat, totodată, vernisajul expoziţiei ‘Album de familie’.
La Palatul ‘Alexandru Ioan Cuza’ de la Ruginoasa organizatorii îşi vor întâmpina vizitatorii cu manifestarea ‘O noapte de poveste la Palat’, care va cuprinde un concurs de cunoştinţe generale şi expoziţia ‘Cartea-altar de înţelepciune’. Publicul este invitat să descopere o colecţie de cărţi de secol XIX din patrimoniul Muzeului de la Ruginoasa, deosebit de frumoase datorită materialelor folosite la îmbrăcarea şi ornamentarea lor şi a tehnicii de executare.
Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău a pregătit pentru public ‘Parfumul muzicii de altădată’, un concert susţinut de Grupul vocal – instrumental ‘Bahlovia’, lansarea cărţilor ‘Hârlău. Istorie şi legendă’, autor Dumitru Mateiciuc; ‘Divizia 13 Infanterie Ploieşti. Cronica a zece luni în anticamera morţii’ şi ‘Corpul Voluntarilor Ardeleni la Hârlău 1917-1918’, autor Dumitru Miron, precum şi cu spectacol muzical-coregrafic ‘Mândru-i jocul din Hârlău’, susţinut de Ansamblul Folcloric ‘Rapsodia Hârlăului’.