NOAPTEA MUZEELOR 2018: Sâmbătă 19 mai este programată la a 14-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, peste 200 de instituţii culturale şi organizaţii urmând să îşi deschidă porţile pentru public până târziu în noapte.
Şi în acest an „spaţiul public se umple de camere urbane unde se întâmplă lucruri şi unde oamenii au parte de o mulţime de surprize artistice” a declarat Dragoş Neamu, managerul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, iniţiatorul manifestării în ţară, în cadrul conferinţei de presă de la Institutul Francez din Bucureşti.
În premieră, anul acesta, organizatorii Nopţii muzeelor au anunţat că şi-au dorit să pună accentul pe poveştile mai puţin ştiute din instituţiile culturale. Actriţa Maia Morgenstern este prezentatorul primei serii de filme dedicate prezentării poveştilor din 10 muzee care participă la această ediţie a Nopţii. Scurt-metrajele documentare rulează deja pe postul public de televiziune intrând în culisele expunerilor de la Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Palatul Mogoşoaia, Muzeul Naţional de Geologie, Centrul expoziţional documentar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Naţional „George Enescu” şi de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.
NOAPTEA MUZEELOR 2018: Turul cu ghid virtual
Printre proiectele pregătite special pentru Noaptea Muzeelor din 2018 se numără şi aplicaţia Questo, prin care, vizitatorii pot beneficia de ghid virtual interactiv pentru tururi în peste de 30 de instituţii culturale. Claudiu Petria, co-fondatorul aplicaţiei de turism care participă anul acesta la eveniment a anunţat luni că demersul se adresează în unele locuri şi celor care stau la coadă înainte să intre la muzee, cunoscută fiind afluenţa de public ieşită din comun pe care o aduce acest eveniment la multe dintre instituţiile care îşi ţin porţile deschise pentru public mult după ora obişnuită de închidere.
NOAPTEA MUZEELOR 2018: De la cartier, la cimitir
Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate şi-a asumat în cadrul evenimentului să lege manifestările din cinci spaţii culturale din zona Icoanei din capitală. Astfel, Şcoala Centrală, Rezidenţa Scena9, Institutul Francez, Librăria Cărtureşti şi CINETic programează manifestări în cadrul Nopţii albe. Proiectul lor, District 40 preia numărul atribuit în registrul zonelor protejate zonei din centrul Bucureştiului.
Aleea centrală a Cimitirului Şerban Vodă-Bellu este unul dintre locurile inedite în care Noaptea Muzeelor revine cu o piesă de teatru şi cu mai multe concerte până spre miezul nopţii. Evenimentul „Memoria Marii Uniri în Muzeul Bellu” este organizat de către Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti, fiind dedicate memoriei eroilor Primului Război Mondial şi personalităţilor care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, a anunţat Damian Anfile, reprezentantul ACCU.
O bună parte dintre instituţiile mari îşi dedică programele diferitelor aspecte legate de centenarul Marii Uniri. Cei de la Reţeaua Naţională a Muzeelor au comentat că în 2018 se poate vorbi şi despre o ediţie a muzeelor de nişă, multe dintre instituţiile participante în premieră având specializări punctuale: Muzeul Parfumului, Muzeul Antreprenoriatului, Muzeul Kitsch-ului, Muzeul Micul Paris, Colecţia Ţiriac de Automobile, Muzeul Nokia din Timişoara.
„Noaptea Muzeelor este o ocazie să se atragă atenţia nu doar asupra ofertei variate cu care vin instituţiile şi organizaţiile culturale, ci şi asupra lipsurilor şi disfuncţionalităţilor cu care se confruntă cei care participă. Am înţeles că la Iaşi s-ar putea să poarte pe faţă măştile de protecţie cercetătorii care vor protesta astfel pentru condiţiile de muncă şi lipsa echipamentelor care ar trebui să îi ferească de riscuri. Avem liste cu peste 100 de persoane care au suferit sau sunt în continuare afectaţi de boli provocate de mediul toxic” a spus managerul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
La ora conferinţei de presă, organizatorii încă mai aşteptau confirmarea regiei de transport privind asigurarea accesului la instituţiile culturale participante. Nu mai puţin de 30 de ţări europene au anunţat că vor participa anul acesta la manifestarea lansată în 2005 de Ministerul Culturii din Franţa.