Manifestarea atrage anual peste un milion de vizitatori, atât în muzee cât şi în spaţii alternative.
În acest an, Reţeaua Naţională a Muzeelor lansează o provocare celor mai tineri amatori de cultură şi activează în premieră apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat „Animaţii, puzzle, investigaţii… vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!„.
Iniţiativa vizează dezvoltarea creativităţii elevilor şi facilitarea interacţiunii între şcoli şi spaţiile muzeale din ţară. Prin implicarea în acest proiect, elevii şi implicit şcolile îşi asumă „proprietatea” şi interesul asupra patrimoniului local şi îl interpretează sub formă de producţii digitale.
„Noaptea Muzeelor este un eveniment aşteptat de toată lumea. Chiar dacă în contextul actual lucrurile se desfăşoară puţin diferit, elementul de noutate nu lipseşte nici anul acesta. Unul dintre ele, proiectul adresat tinerilor este un demers inovator de apropiere a elevilor de muzeu. Aceştia pot înţelege mai bine rolurile pe care muzeul şi le asumă şi îşi pot folosi creativitatea în explorarea muzeelor. Ne dorim ca elevii să renunţe la inhibiţii, la clişee sau conformisme, şi să creeze ceva de impact„, a declarat Dragoş Neamu, managerul evenimentului Noaptea Muzeelor, potrivit sursei citate.
Proiectul propune o abordare colaborativă şi se adresează echipelor formate din elevi din aceeaşi clasă de şcoală sau de liceu, clasele VII-VIII, respectiv IX-XI, în număr de minim 10, în funcţie de conceptul proiectului.
Nu există o cerere tip de finanţare pentru proiecte, iar termenul limită de depunere de către echipele de elevi a ideilor de proiecte şi a necesarului de resurse este 16 octombrie 2020, ora 17.00.
„Am dorit ca echipele să fie formate din elevi din aceeaşi clasă pentru a evita selecţia acestora pe baza unor criterii de performanţă. Proiectul se adresează tuturor elevilor, nu doar premianţilor sau olimpicilor. Este un proiect condiţionat de creativitate şi curaj, nu de note bune la şcoală„, a mai spus Dragoş Neamu.
Vor fi selectate şi finanţate 7 proiecte originale, inventive, care valorifică colecţiile muzeelor din ţară şi care vor fi prezentate publicului exclusiv în mediul virtual.