Noaptea Muzeelor 2021. Coadă kilometrică la Primăria Capitalei. Mesaje pentru Nicușor Dan: „București este un loc gri și cu gropi” VIDEO

Noaptea Muzeelor 2021. Primăria Municipului București s-a deschis pentru prima dată publicului, iar cetățenii au stat la o coadă kilometrică pentru a o vizita.
Ruxandra Rădulescu
13 iun. 2021, 11:10
Noaptea Muzeelor 2021. Coadă kilometrică la Primăria Capitalei. Mesaje pentru Nicușor Dan:

Noaptea Muzeelor 2021 a inclus și o premieră în ceea ce privește instituțiile culturale care și-au deschis porțile publicului, este vorba de clădirea Municipiului București, care a putut fi vizitată pentru prima dată de către cetățeni. Noaptea de 12 iunie 2021 marchează momentul când clădirea Primăriei Municipiului București, considerată monument arhitectural, nu a mai fost doar „terenul politic de joacă” al edililor, ci a devenit locul de relaxare al cetățenilor.

Clădirea Primăriei Municipiului București și-a dechis porțile vizitatorilor începând cu ora 19:00. În ciuda ploii torențiale care amenințase, pentru un moment, buna desfășurare a evenimentului, bucureștenii au manifestat un interes enorm și s-au înființat în fața instituției într-un număr generos, care s-a tranformat în scurt timp într-o coadă kilometrică ce înconjura clădirea.

Cetățenii erau extrem de dornici să participe, în sfârșit, la Noaptea Muzeelor 2021, mai ales după o perioadă în care izolarea din timpul pandemiei și-a spus  cuvântul în viețile sociale ale tuturor.

Încă de la orele 20:00 se formase un șir lung de persoane, tineri, bătrâni sau părinți cu copiii, ce discutau relaxat, râdeau și în mod surprinzător nu erau câtuși de puțin deranjați, că în fața, lor mai stăteau la rând, pentru vizitarea clădirii Primăriei București, cel puțin încă 100 de persoane.

Din fericire organizarea a fost extrem de eficientă, oamenii intrau în grup de 30 de persoane, obligatoriu cu măști, iar turul ghidat al Primăriei București dura în jur de 30 de minute. Cetățenii au avut ocazia să afle detalii despre cum a fost construită clădirea, al cărei interior include detalii arhitecturale cu totul impresionante.

Noaptea Muzeelor 2021 la Primăria Capitalei și lecția despre „Ceucesco”

Publicul a avut de asemenea ocazia să afle despre istoria fostului cartier Uranus, care a fost distrus în epoca comunistă, iar în locul lui a fost construită Casa Poporului. Cetățenii au putut observa, pe o machetă minuțios creată, toate așezările umane distruse pentru a face loc Palatului Constituției și Catedrala Mântuirii Neamului, ambele proiecte, aflate în planul lui Ceaușescu încă dinainte de ’90.

Printre cei interesați să afle istoria Bucureștiului, capitala unei foste țări comuniste, se aflau și câțiva străini, turiști, care discutau cu foarte mult interes despre tiranul „Ceaucesco”.

Un aspect extrem de interesant au fost cele câteva fragmente arhitecturale din fostul cartier Uranus, expuse publicului vizitator al Primăriei Capitalei, elemente care fac dovada pierderii iremediabile a ceea ce ar fi putut fi considerat în ziua de azi, un monument urban cu o valoare culturală inestimabilă.

Vizita la Primărie și mesajele pentru Nicușor Dan: „București este un loc gri, fără veselie și cu gropi”

După finalizarea turului ghidat din Primărie, publicul ieșea direct în grădina interioară a instituției, unde era amenjat un loc cu pereți din sticlă, pe care vizitatorii își putea scrie părerea despre „Bucureștiul de azi” , dar și despre cum ar vrea să arate „Bucureștiul de mâine”.

Majoritatea celor care își scriau cu nesaț și vehemență opiniile despre București, erau cei tineri. Multe dintre reproșurile aduse autorităților, cu privire la Bucureștiului de azi, era poluarea, lipsa apei calde, distrugerea zonelor cu potențial cultural. Printre grupurile de tineri se afla și o adolescentă, care s-a apropiat hotărâtă de pereții din sticlă, ținând în mână un marker alb ca pe o armă și a exclamat: „Le scriu că o să-mi dau bacul când o sa aibă și ei bacul luat”.

Un alt mesaj lăsat de un cuplu de îndrăgostiți pentru Primărie reproșează lipsa unui primar care să le facă cununia civilă.

„Avem cea mai frumoasă Primărie, dar n-avem primar pentru o căsătorie”, au notat cei doi cetățeni.

Alți vizitatori au mai menționat că „Bucureștiul de azi” este este „poluat”, „neîngrijit”, „aglomerat”, „haotic”, „murdar și vesel”.

Cei melancolici au transmis Primăriei că „Mai păstrează ceva din farmecul vechiului Paris”, în timp ce alții mai pesimiști au notat că „București este un loc gri, fără veselie și cu gropi”.

Un alt cetățean și-a spus și el opinia despre „Bucureștiul de azi”: „Aglomerat, agitat, neliniștit, cu potențial uriaș, neexploatat”

Vizitarea Primăriei Municipiului București în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2021 s-a dovedit a fi o inițiativă reușită, nu numai din perspectivă culturală, ci mai ales datorită îndemnării cetățenilor să-și manifeste opiniile cu privire la crearea unui oraș care să răspundă nevoilor lor, așadar în cuvintele altui bucureștean: „Să vedem câte se vor face”.

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsoare și viscol, apoi, în sfârșit, primăvară. De când se va mai încălzi
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver