Noi ajutoare de cel puțin 3.000 de lei, în România, de la 1 septembrie. Cine are dreptul și cum îi poate obține

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut  o întâlnire de lucru cu principalele forme asociative din sectorul vegetal. Alături de ministru s-au aflat secretarii de stat Violeta Mușat, Sorin Moise, precum și directorii generali ai direcțiilor de specialitate, Dana Rebega și Elena Tatomir. În urma întâlnirii s-a stabilit acordarea de noi ajutoare pentru fermierii afectați de secetă.
Alina Costache
21 aug. 2024, 15:34
Noi ajutoare de cel puțin 3.000 de lei, în România, de la 1 septembrie. Cine are dreptul și cum îi poate obține

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți că România va proteja 7 milioane de hectare de teren în caz de secetă printr-un program unic în Europa. Statul va oferi o primă de asigurare de 3.000 de lei pe hectar. Măsurile urgente pentru agricultură vor fi aplicate de la 1 septembrie.

„În momentul de faţă trebuie să luăm alte măsuri urgente pentru agricultură şi îmi asum acest pachet de măsuri pe care trebuie să îl luăm începând cu 1 septembrie în Guvernul României. Am discutat şi cu colegii de la ASF, am creionat un mecanism unic în Europa prin care statul român asigură 7 milioane de hectare la secetă.

Citește și: Statul plăteşte 300 de lei de persoană. Noul ajutor decis în România se aplică din septembrie 2024

De ce spun acest lucru? Pentru că am făcut un fond de risc prin care se reţine de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană, iar aplicând acest mecanism prin care practic asigurăm la secetă aceste culturi mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat, astfel încât cele 7 milioane de hectare să fie asigurate de statul român”, a precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

”Temele abordate în cadrul discuțiilor au vizat subiecte de interes major pentru fermieri, între care menționăm acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de seceta pedologică, un nou pachet de măsuri pentru combaterea efectelor secetei pe care MADR îl are în vedere pentru sprijinirea fermierilor în anul 2025.

Acesta vizează crearea unui mecanism, agreat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, de asigurare din partea statului a unei suprafețe de circa 7 milioane de hectare, împotriva secetei, cu o primă de asigurare în valoare de 3000 lei/ha”, a transmis Ministerul Agriculturii.

Citește și: Veşti proaste pentru fermierii români chiar din partea Departamentului de Agricultură al SUA. Americanii prognozează o recoltă de porumb cu 2,2 milioane de tone mai mică decât estimaseră iniţial

Tot pentru a veni în sprijinul fermierilor, ministrul Florin Barbu a anunțat că urmează să modifice condițiile de acordare a Creditului Fermierului și suspendarea plății ratelor la creditele cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, până în octombrie 2025.

Florin Barbu a transmis celor prezenți că Guvernul și Ministerul Agriculturii sunt alături de fermieri, iar agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă și care au încheiat procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile de primăvară vor putea primi până la 200 de euro/hectar, din data de 15 octombrie 2024.

Totodată, cei prezenți la întâlnire au abordat și prpblema irigațiilor și înființarea de sisteme locale de irigat și de perdele forestiere. În acest sens, reprezentanții fermierilor au solicitat identificarea de soluții pe termen lung, în contextul schimbărilor climatice și a faptului că seceta afectează tot mai mult anumite zone ale țării, în ani succesivi.

”Ministrul i-a asigurat pe reprezentanții agricultorilor că reabilitarea și extinderea infrastructurii de irigații a României reprezintă prioritatea sa și a MADR și i-a îndemnat să se alăture Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, pentru a putea depune proiecte în vederea modernizării infrastructurii secundare de irigații, astfel încât să beneficieze de producții stabile și predictibile”, a mai transmis Ministerul Agriculturii.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Stațiunea din România invadată de alge și meduze. Turiștii s-au revoltat: „Sunt prea multe”
Capital.ro
PUTIN a dat ordinul ISTORIC. Toată lumea se temea de asta: Îi vom pedepsi fără niciun dubiu
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
Salariile scad cu 50% în România. Alertă națională
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Lovitura anului în televiziune. O scandaloasă emisiune revine
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
UPDATE BAC 2024 sesiunea de toamnă - Proba scrisă la alegere a profilului: S-au publicat baremele oficiale!
Capital.ro
Ungaria va bloca România. Ungurii sunt o amenințare pentru țara noastră
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
PREGĂTIRI de RĂZBOI NUCLEAR! BIDEN și-a dat ACORDUL, SUA ÎN ALERTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...