Racheta hipersonică Kinzhal a fost folosită pentru prima dată în Ucraina la 18 martie pentru a distruge depozitul subteran de rachete și muniție de aviație al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) din satul Delyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk. Baza militară NATO de la Deveselu, cu sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, se află la doar 80 de kilometri distanță, în România, adaugă ziarul.
SUA, anunţul care cutremură Kremlinul. Decizia a fost luată marţi noapte
„Atacul cu rachete hipersonice Kinzhal a arătat foarte clar că rachetele noastre hipersonice cu focoase convenționale vor mătura sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore al NATO, dacă este necesar, înainte ca acesta să poată fi pus în alertă”, a precizat publicația, informează rg.ru.
În noiembrie 2018, Institutul de Cercetare Navală al SUA a remarcat că sistemele de apărare antirachetă desfășurate în România și Polonia ar putea fi ușor transformate în sisteme ofensive.
Două avioane ale armatei americane survolează, luni, mai multe ţări din sud-estul Europei, într-o nouă demonstraţie de forţă menită să sublinieze ”angajamentul” Statelor Unite faţă de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina, a anunţat comandamentul american, relatează AFP.
Bombardierele britanice de tip B-52 Stratofortress ”vor efectua survoluri la nivel scăzut în sud-estul Europei”, luni după-amiaza, potrivit unui comunicat al armatei.
Avioanele vor trece de la ora locală 14.35 peste capitala Macedoniei de Nord, Skopje, apoi peste Piaţa Skanderbeg din inima capitalei Albaniei, Tirana. Ele vor zbura apoi peste coasta Muntenegrului şi, în cele din urmă, deasupra oraşului croat Dubrovnik, în jurul orei 13.10 GMT (16.10, ora României).
”Scopul fiecărui survol este de a demonstra angajamentul şi asigurarea Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii NATO aflaţi în sud-estul Europei”, potrivit ”Forţelor Aeriene”.
Pentru NATO, invazia Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie a dus la o extindere a alianţei, prin viitoarea aderare a Suediei şi Finlandei, care au renunţat la neutralitatea lor tradiţională. Candidatura lor în procesul de aderare la NATO a fost deja ratificată de Statele Unite şi mai mult de jumătate din cei 30 de membri ai NATO.
Preşedintele american Joe Biden a făcut din restabilirea relaţiilor transatlantice, afectatede predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe. Alianţa Nord-Atlantică face parte din ”fundaţiile de securitate” ale Statelor Unite, a spus Biden, recent.
În iunie, două avioane de vânătoare de tip F35 au survolat deja ţările baltice, unde NATO şi-a întărit şi prezenţa la sol.
Mircea Geoană: Peste două treimi din forţele ruse sunt deja blocate în Ucraina / Rusia înţelege cel mai bine mesajul forţei şi nu mesajul diplomaţiei / Nu sunt riscuri la adresa securităţii noastre / Vor mai veni trupe în România
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că peste două treimi din forţele surse sunt deja blocate în Ucraina. ”Rusia înţelege cel mai bine mesajul forţei şi nu mesajul diplomaţiei”, afirmă Geoană, precizând că, de aceea, Flancul Estic al NATO va continua să fie întărit. ”Nu sunt riscuri la adresa securităţii noastre”, a transmis secretarul general adjunct al NATO.
Acesta a adăugat că, ”în clipa de faţă, nu sunt riscuri de securitate la adresa noastră”.
Întrebat despre racheta supersonică folosită de Rusia şi dacă scutul la Deveselu ne protejează în cazul unui atac, Geoană a afirmat: ”România, la fel ca şi alte ţări din NATO, dispun de un sistem foarte sofisticat de apărare anti-rachetă şi nu e vorba doar de un sistem, e vorba de totalitatea sistemelor pe care le avem”.