Din data de 30 noiembrie 2023, marile lanțuri de magazine nu vor mai putea comercializa băuturi răcoritoare acidulate și neacidulate, apă minerală sau plată, respectiv băuturi alcoolice care nu poartă sigla SGR. De asemenea, fiecare comerciant va fi obligat de lege să constituie un punct de preluare a ambalajelor returnate.
„Fiecare agent economic care vinde băuturi alcoolice ambalate în ambalaje SGR are obligaţia constituirii unui punct de preluare. Magazinul mic, magazinul mijlociu, magazinul mare, retailer-ul de tip supermarket au obligaţia constituirii şi administrării unui punct de preluare.
Magazinele mici probabil o să facă preluare manuală, magazinele mari o să aibă puncte de preluare automată, pe bază de RVM-uri, aceste automate în care se aruncă ambalajele. Începând cu data de 30 noiembrie, ambalajele vor fi identificate cu sigla SGR ca fiind ambalaje care fac parte din sistemul SGR. Începând cu data respectivă, nu se mai pot pune pe piaţă produse ambalate în alt tip de ambalaj, adică în ambalaj fără sigla SGR”, a explicat ministrul Mediului.
Oficialul de la Ministerul Mediului a mai precizat că garanția de 50 de bani va fi inclusă în prețul produsului afișat la raft.
De asemenea, ministrul UDMR a reamintit că producătorii sau comercianţii care nu se vor înscrie în sistemul SGR până la finalul lunii februarie riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Sancțiunile vor fi aplicate de Garda de Mediu, pe baza listelor primite de la Ministerul de Finanțe.
„Pentru aceste servicii se plăteşte aşa-zisul ‘handling fee’, acel preţ pentru serviciul prestat de magazin, deci serviciul de preluare a ambalajelor este un serviciu plătit, nu este o obligaţie gratuită a magazinului.
Pentru fiecare sticlă preluată pentru care s-a plătit garanţia de 50 de bani, acel magazin va primi 15 bani, 20 bani, în funcţie de suma care se va stabili în baza unui ordin de ministru care se va emite în viitor”, a mai precizat ministrul.