Noi amenzi introduse în 2015, valabile şi în 2016. Cu cât cresc amenzile rutiere

În 2015, în legislaţia românească au fost introduse o serie de amenzi, prin intermediul actelor normative apărute de-a lungul anului. Vă prezentăm o sinteză a celor mai importante amenzi intrate în vigoare, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.
Alina Costache
04 ian. 2016, 07:30
Noi amenzi introduse în 2015, valabile şi în 2016. Cu cât cresc amenzile rutiere

Şoferii care transportă contra-cost autostopişti pot fi amendaţi drastic

Transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile – în cazul transportului în regim de taxi – sau copii conforme cu normele valabile – în cazul transportului în regim de închiriere –, eliberate în condiţiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.

Prevederile sunt incluse în Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicată pe 5 iunie în Monitorul Oficial. 

În plus, potrivit aceluiaşi document, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fără a deţine, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă. De asemenea, este interzis şi transportul public contra-cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine autorizaţie taxi ori altă autorizaţie valabilă.

Persoanele fizice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile de mai sus, pot fi sancţionate cuamenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 de lei.

Amenzile de circulaţie au crescut în două rânduri pe parcursul lui 2015. O nouă creştere, în mai 2016

Amenzile pentru contravenţiile rutiere au crescut, într-o primă fază, începând cu 1 ianuarie, moment din care şoferii care au încălcat prevederile Codului rutier au avut de plătit sume cuprinse între 195 şi 1950 de lei. Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creştere a acestuia duce automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Astfel, în primele şase luni ale anului 2015, ca urmare a majorării salariului minim de la 900 la 975 de lei, un punct-amendă a reprezentat 97,5 lei.

Ulterior, de la 1 iulie, atunci când s-a produs cea de-a doua creştere a salariului minim, de la 975 la 1050 de lei, un punct-amendă reprezintă 105 lei. Cunatumul amenzilor va creşte din nou în luna mai, după majorarea salariului minim la 1250 de lei, punctul de amendă devenind 125 de lei. Conform Codului rutier, sancţiunile sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice.

Amenzile pentru şoferii care efectuează transporturi rutiere sunt mai mici

Amenzile contravenţionale aplicabile şoferilor care efectuează transporturi rutiere au fost micşorate în luna februarie, prin intermediul OG nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.

Concret, din 9 februarie, cele mai mari amenzi contravenţionale aplicabile şoferilor care se ocupă de transporturi rutiere sunt cuprinse între 4000 şi 6000 de lei, în timp ce următorul prag îl reprezintă amenzile cuprinse între 600 şi 1000 de lei. Cele mai mici amenzi pe care le pot primi şoferii care se ocupă de transporturi rutiere sunt cuprinse între 250 şi 500 de lei.

Din luna mai, foştii angajaţi care pleacă cu tot cu clienţii firmei sunt amendaţi cu până la 10.000 de lei

Persoanele fizice care utilizează practici de concurenţă neloială, precum denigrarea competitorilor şi deturnarea clientelei, sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, potrivit Legii nr. 117/2015, act normativ care a modificat OG nr. 12/2014 referitoare la practicile de concurenţă neloială.

Practic, documentul publicat în luna mai a mărit considerabil amenzile pentru persoanele fizice care încalcă aceste prevederi. Dacă anterior intrării în vigoare a noului document, practicile de concurenţă neloială erau sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de le, acum, persoanele fizice pot primi, pentru aceleaşi contravenţii, amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. 

Prin urmare, dacă un fost salariat pleacă din firmă cu tot cu clienţii acesteia, atunci riscă o amendă de până la 10.000 lei. 

Părinţii care nu anunţă autorităţile când copiii lor desfăşoară activităţi artistice riscă amenzi drastice

Părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activităţi asemănătoare trebuie să anunţe acest lucru la serviciul public de asistenţă socială.

Măsurile referitoare la prestarea de către copii a activităţilor remunerate sunt incluse în HG nr. 75/2015, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la jumătatea lunii mai. 

Concret, potrivit actului normativ, părinţii sunt obligaţi, înainte de începerea activităţii copiilor, să informeze serviciul public de asistenţă socială că aceştia vor câştiga bani din filme, reclame sau piese de teatru (printre altele), dacă nu vor să fie amendaţi.

Mai precis, acest lucru se face prin depunerea unei note de informare, însoţită de mai multe documente. De asemenea, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părinţii trebuie să transmită serviciului public de asistenţă sociala o copie certificată „conform cu originalul” a contractului încheiat cu organizatorul.

Cei care nu informează serviciul public de asistenţă socială înainte de începerea activităţii copilului sau care nu transmit copia certificată a contractului riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

 

Amenzi importante pentru persoanele fizice care nu depun deşeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora

Prevederile Legii  nr. 249/2015 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje vizează „toate ambalajele introduse pe piață, indiferent de materialul din care au fost realizate și de modul lor de utilizare în activitățile economice, comerciale, în gospodăriile populației sau în orice alte activități, precum și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare” și trebuie respectate inclusiv de persoanele fizice.

Actul normativ menţionat, care a abrogat dispoziţiile HG nr. 621/2005, stabilește măsurile destinate refolosirii sau a reciclării ambalajelor, normează cerințele necesare introducerii pe piață a ambalajelor, introduce cerințe de standardizare care trebuie respectate și obligațiile care trebuie îndeplinite de către operatorii economici care produc ambalaje, le gestionează și le comercializează.

Astfel, persoanele fizice pot fi amendate în prezent cu o sumă cuprinsă între 400 și 800 de lei dacă nu depun deșeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora din cadrul spațiilor comerciale.

 

De la sfârşitul lunii august, nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de şantier

De la finalul lui august, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, toate persoanele care vor să-şi construiască locuinţe sunt nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor.

Prevederile se aplică inclusiv celor care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente, indiferent dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. 

Potrivit actului normativ , persoanele care nu angajează un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor pot fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Mai multe detalii despre amenzi, pe avocatnet.ro

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Acesta este cel mai aglomerat oraș din lume. Se întinde pe două continente, iar traficul este îngrozitor aici
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Cel mai de temut virus, în România. A fost semnalat primul caz
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, pune sub semnul întrebării datele alegerilor prezidențiale
MediaFlux
VIRUSUL NOU din China e în ROMÂNIA! Avem PRIMUL CAZ. Cum ne FERIM de HMPV
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025