Noi amenzi introduse în 2015, valabile şi în 2016. Cu cât cresc amenzile rutiere

În 2015, în legislaţia românească au fost introduse o serie de amenzi, prin intermediul actelor normative apărute de-a lungul anului. Vă prezentăm o sinteză a celor mai importante amenzi intrate în vigoare, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.
Alina Costache
04 ian. 2016, 07:30
Noi amenzi introduse în 2015, valabile şi în 2016. Cu cât cresc amenzile rutiere

Şoferii care transportă contra-cost autostopişti pot fi amendaţi drastic

Transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile – în cazul transportului în regim de taxi – sau copii conforme cu normele valabile – în cazul transportului în regim de închiriere –, eliberate în condiţiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.

Prevederile sunt incluse în Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicată pe 5 iunie în Monitorul Oficial. 

În plus, potrivit aceluiaşi document, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fără a deţine, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă. De asemenea, este interzis şi transportul public contra-cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine autorizaţie taxi ori altă autorizaţie valabilă.

Persoanele fizice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile de mai sus, pot fi sancţionate cuamenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 de lei.

Amenzile de circulaţie au crescut în două rânduri pe parcursul lui 2015. O nouă creştere, în mai 2016

Amenzile pentru contravenţiile rutiere au crescut, într-o primă fază, începând cu 1 ianuarie, moment din care şoferii care au încălcat prevederile Codului rutier au avut de plătit sume cuprinse între 195 şi 1950 de lei. Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creştere a acestuia duce automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Astfel, în primele şase luni ale anului 2015, ca urmare a majorării salariului minim de la 900 la 975 de lei, un punct-amendă a reprezentat 97,5 lei.

Ulterior, de la 1 iulie, atunci când s-a produs cea de-a doua creştere a salariului minim, de la 975 la 1050 de lei, un punct-amendă reprezintă 105 lei. Cunatumul amenzilor va creşte din nou în luna mai, după majorarea salariului minim la 1250 de lei, punctul de amendă devenind 125 de lei. Conform Codului rutier, sancţiunile sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice.

Amenzile pentru şoferii care efectuează transporturi rutiere sunt mai mici

Amenzile contravenţionale aplicabile şoferilor care efectuează transporturi rutiere au fost micşorate în luna februarie, prin intermediul OG nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.

Concret, din 9 februarie, cele mai mari amenzi contravenţionale aplicabile şoferilor care se ocupă de transporturi rutiere sunt cuprinse între 4000 şi 6000 de lei, în timp ce următorul prag îl reprezintă amenzile cuprinse între 600 şi 1000 de lei. Cele mai mici amenzi pe care le pot primi şoferii care se ocupă de transporturi rutiere sunt cuprinse între 250 şi 500 de lei.

Din luna mai, foştii angajaţi care pleacă cu tot cu clienţii firmei sunt amendaţi cu până la 10.000 de lei

Persoanele fizice care utilizează practici de concurenţă neloială, precum denigrarea competitorilor şi deturnarea clientelei, sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, potrivit Legii nr. 117/2015, act normativ care a modificat OG nr. 12/2014 referitoare la practicile de concurenţă neloială.

Practic, documentul publicat în luna mai a mărit considerabil amenzile pentru persoanele fizice care încalcă aceste prevederi. Dacă anterior intrării în vigoare a noului document, practicile de concurenţă neloială erau sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de le, acum, persoanele fizice pot primi, pentru aceleaşi contravenţii, amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. 

Prin urmare, dacă un fost salariat pleacă din firmă cu tot cu clienţii acesteia, atunci riscă o amendă de până la 10.000 lei. 

Părinţii care nu anunţă autorităţile când copiii lor desfăşoară activităţi artistice riscă amenzi drastice

Părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activităţi asemănătoare trebuie să anunţe acest lucru la serviciul public de asistenţă socială.

Măsurile referitoare la prestarea de către copii a activităţilor remunerate sunt incluse în HG nr. 75/2015, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la jumătatea lunii mai. 

Concret, potrivit actului normativ, părinţii sunt obligaţi, înainte de începerea activităţii copiilor, să informeze serviciul public de asistenţă socială că aceştia vor câştiga bani din filme, reclame sau piese de teatru (printre altele), dacă nu vor să fie amendaţi.

Mai precis, acest lucru se face prin depunerea unei note de informare, însoţită de mai multe documente. De asemenea, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părinţii trebuie să transmită serviciului public de asistenţă sociala o copie certificată „conform cu originalul” a contractului încheiat cu organizatorul.

Cei care nu informează serviciul public de asistenţă socială înainte de începerea activităţii copilului sau care nu transmit copia certificată a contractului riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

 

Amenzi importante pentru persoanele fizice care nu depun deşeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora

Prevederile Legii  nr. 249/2015 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje vizează „toate ambalajele introduse pe piață, indiferent de materialul din care au fost realizate și de modul lor de utilizare în activitățile economice, comerciale, în gospodăriile populației sau în orice alte activități, precum și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare” și trebuie respectate inclusiv de persoanele fizice.

Actul normativ menţionat, care a abrogat dispoziţiile HG nr. 621/2005, stabilește măsurile destinate refolosirii sau a reciclării ambalajelor, normează cerințele necesare introducerii pe piață a ambalajelor, introduce cerințe de standardizare care trebuie respectate și obligațiile care trebuie îndeplinite de către operatorii economici care produc ambalaje, le gestionează și le comercializează.

Astfel, persoanele fizice pot fi amendate în prezent cu o sumă cuprinsă între 400 și 800 de lei dacă nu depun deșeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora din cadrul spațiilor comerciale.

 

De la sfârşitul lunii august, nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de şantier

De la finalul lui august, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, toate persoanele care vor să-şi construiască locuinţe sunt nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor.

Prevederile se aplică inclusiv celor care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente, indiferent dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. 

Potrivit actului normativ , persoanele care nu angajează un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor pot fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Mai multe detalii despre amenzi, pe avocatnet.ro

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Diferenţă colosală Lasconi – Ciolacu la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”