Rusia a atacat pentru a doua noapte la rând portul Izmail de la granița României. Explozii provocate de drone s-au auzit în Galați, la câteva sute de metri de țara noastră. Ucraineii susțin că drone de proveninență rusească au căzut și pe teritoriul României, însă MApN infirmă informațiile. Pe de altă parte, noi atacuri cu drone au fost în Crimeea ocupată și în vestul Rusiei, într-o regiune de la granița cu Ucraina. De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, și-a dat demisia, urmând a fi înlocuit de Rustem Umerov.
A fost a doua noapte la rând cu bombardamente fără oprire în portul Izmail. Cu doar o zi în urmă au fost atacuri și în Reni, iar exploziile s-au simțit ca mici cutremure în Galați, la doar 20 de kilometri depărtare. Opt nave românești se aflau în portul ucrainean la acel moment. Forţele aeriene ucrainene au îndemnat rezidenţii din regiunea Odesa aflați în apropierea portului Izmail să se adăpostească. Potrivit Comandamentului de sud al armatei ucrainene, citat de Kyiv Post, dronele au ţintit infrastructura civilă, însă nu s-au înregistrat victime. 17 dintre drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus o dronă deasupra Mării Negre, lângă Peninsula Crimeea și o alta pe teritoriul regiunii Kursk, în orașul care găzduiește una dintre cele mai mari centrale nucleare ale Rusiei. Resturile au căzut peste o clădire și au provocat un incendiu, dar fără victime. Luni, în jurul orei 01:00 (duminică în jurul orei 22:00 GMT), „vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse în aer deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea şi deasupra teritoriului regiunii Kursk de către sistemele de apărare aeriană în funcţiune”, a comunicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Atacurile asupra teritoriului rus și a peninsulei Crimeea s-au intensificat în ultimele săptămâni, mai ales după anunțul demarării constraofensivei de la începutul lunii iunie. Acum două zile, ucrainenii ar fi vizat din nou Podul Kerci, iar rușii susțin că au distrus trei drone navale cu care forțele Kievului ar fi încercat să-l arunce în aer.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că în cursul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu preşedintele Emmanuel Macron duminică, a încheiat un „acord foarte important” privind instruirea piloţilor ucraineni în Franţa. Zelenski a declarat că el şi Macron au discutat și despre ce ar putea face Franţa pentru a ajuta la protejarea oraşului şi a regiunii Odessa, esenţială pentru exporturile de cereale, dar vizată tot mai des de atacurile rusești.
Ministerul francez de Externe a declarat luna trecută că îşi va consolida sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte capacităţile de apărare aeriană. Luna trecută, Volodimir Zelenski a fost într-un turneu în Suedia, Olanda, Danemarca şi Grecia, la capătul căruia a obţinut asigurări că Ucraina va primi avioanele F-16 pe care le cere de mult timp. Olanda, Danemarca şi Norvegia vor furniza Ucrainei avioanele în momentul în care Kievul va avea personal pregătit şi infrastructura necesară pusă la punct. Zelenski a mai cerut Suediei să-i furnizeze avioane Gripen. Între timp, piloţii ucraineni au început deja pregătirea pentru F-16 în Danemarca, iar Grecia va ajuta şi ea la aceste eforturi. Și SUA au anunţat că vor pregăti pe teritoriul american piloţi ucraineni pentru F-16. Un alt centru de pregătire a piloţilor ucraineni pentru F-16 ar urma să fie și în România.
Citește și: Viktor Orban nu vrea Ucraina în NATO. „Al treilea război mondial ar putea să ne bată la uşă!”