Un nou atac al Rusiei a avut loc în Ucraina chiar la câțiva zeci de km de România. Două avioane rusești Su-24 au efectuat patru atacuri cu bombe asupra Insulei Șerpilor, un avanpost mic, dar important din punct de vedere strategic, în Marea Neagră, în noaptea de 10 spre 11 februarie, potrivit armatei ucrainene.
Insula Șerpilor se afla la doar 45 de km de țărmul României, iar unele dintre bombardamente s-au auzit la localitățile de lângă Dunăre.
Potrivit șefului administrației militare din Odessa, rușii au tras și trei rachete de tip Onyx spre zona de coastă a regiunii Odessa.
De asemenea, Podul Zatoka, din apropiere de Odesa, a fost zguduit de o explozie, cel mai probabil în urma unui atac cu o dronă marină de suprafață.
Zatoka bridge was attacked by Russian kamikaze drone boat (unmanned surface vehicle). The bridge is the main highway between Odessa and Budjak region, highlighted yellow in the third pic pic.twitter.com/EjXt6LH97j
— LogKa (@LogKa11) February 10, 2023
Pe imaginile postate pe Twitter se vede un obiect luminos care se deplasează, în întunericul nopții, prin apă și care în momentul în care ajunge sub podul Zatoka explodează.
În cursul zilei de vineri, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmase că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova şi au survolat şi teritoriul României.
Apoi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachete ruseşti, lansate într-un atac efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României şi reprezintă o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă a acesteia.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de la Bucureşti a transmis că sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.
Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniţă, a precizat MApN.