Cinci persoane, care au calitatea de martor în dosarul în care este anchetată moartea a 17 pacienţi ai Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti au fost chemate joi la audieri. Cele cinci persoane vor fi audiate la Serviciul Omoruri, începând cu ora 8:30.
Miercuri după-amiază, o asistentă din Spitalului Sfântul Pantelimon, condusă la audieri ca martor, pe bază de mandat, a fost reţinută sub acuzaţia de mărturie mincinoasă.
Femeia fusese audiată şi anterior în dosar şi declarase că nu are cunoştinţă despre modul în care pacienţilor li de administra noradrenalina, un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale, foarte important pentru pacienţii supuşi unor intervenţii chirurgicale.
În cursul zilei de joi, procurorul de caz va stabili dacă va cere mandat de arestare pe numele asistentei sau dacă impune o altă măsură preventivă în privinţa acesteia.
Intre timp apar noi inregistrari socante. O asistenta spune cu lux de amănunte ce ordine primeau de la medici pentru a lăsa pacienții să moară si cum inlocuiau noradrenalina cu ser fiziologic.
Directoare îngrijiri medicale: 20 de joi până duminică?
Asistentă: De joi până sâmbătă dimineață.
Directoare îngrijiri medicale: Până sâmbătă dimineață au murit 20?
Asistentă: Da, până am ieșit eu.
Directoare îngrijiri medicale: La toți le-a făcut același lucru, cu noradrenalina? Le-a scăzut-o?
Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat. Alora le-a modificat nora.
Directoare îngrijiri medicale: La alții le-a pus ser în loc de noradrenalină. Cine le făcea asta? Medicul sau asistenta?
Asistenta: Medicul. Și ne spune în foaie, treceți cu 20 sau cu 15.
Directoare îngrijiri medicale: Doamne, ferește! Iar asistentele ce spun?
Asistenta: Noi? Ei pleacă, noi iar le dăm la 20.
Directoare îngrijiri medicale: Dar nu comentează și ele?
Asistenta: Toată lumea comentează, dar ce să faci. Pleacă medicul de lângă tine și iar dai la 20. Dar dacă el se învârte pe acolo. La mine s-a mai întâmplat. Dacă scrie pe foaie, las atât. Dar dacă nu scrie pe foaie, eu ce să fac? Să mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva. Sau se întâmplă de multe ori să modificăm rata. Când a venit ora de vizită am dat-o înapoi. Familia se mai uită, să vadă ceva. Nu ai de unde să știi cine vede sau ce vede.
Sursa: cetateanul.net
Dosarul a fost deschis după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost sesizat de un angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti în 11 aprilie, cu privire la faptul că, ”în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului ar fi decedat cca. 20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină”.
Ancheta a arătat că în perioada indicată de reclamant 17 pacienţi au murit în acest spital, la ATI.