„Marţi vor veni membrii Comitetului de direcţie la ora 13,00. Ne vedem aici cu domnul Stamatian (Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte CEC Bank – n.r.), iar de la ora 14,00, cu ceilalţi trei vicepreşedinţi. (…) Am convenit cu membrii comisiei ca miercuri, la 10,00, să ne întâlnim din nou cu domnul preşedinte Gheţea (Radu Gheţea – n.r.) pentru a lămuri şi cele câteva întrebări la care domnia sa nu a putut să răspundă cu privire la activitatea managerială a CEC: credite neperformante, măsurile pe care le-au luat cu privire la aceste credite şi multe altele”, a declarat Cosmin Nicula, preşedintele comisiei, la finalul audierilor de luni.
Şedinţa Comisiei de buget-finanţe din Senat care anchetează activitatea CEC Bank s-a desfăşurat, luni, cu uşile închise, invitaţi fiind Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
La finalul audierii preşedintelui CEC Bank, senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că Radu Gheţea a invocat în deschiderea audierii sale Legea 217 privind secretul bancar.
„Comisia i-a comunicat domnului Gheţea că urmează să studieze aceste aspecte. (…) Nu putem nici noi să dăm un raport competent fără a putea avea toate informaţiile necesare. Urmează să cerem un punct de vedere al Băncii Naţionale pentru acest subiect şi CEC să ceară un punct de vedere extern către Ministerul de Finanţe şi BNR. Colegii mei au pus o serie de întrebări. La ce a putut domnul Gheţea să răspundă, a răspuns, la ce nu a putut, a rămas să răspundă miercuri, la ora 10,00. A răspuns doar la informaţii publice”, a spus Dumitrescu.
Pe de altă parte, Radu Gheţea a afirmat că în cadrul audierii i-au fost cerut date cu caracter statistic.
„Am fost invitat să dau informaţii, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă în zilele următoare a unor date cu caracter statistic”, a explicat preşedintele CEC Bank, citat de Agerpres.
Potrivit şefului Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, CEC Bank i-a acordat creditul Ioanei Băsescu în condiţii de respectare a normelor interne ale instituţiei bancare şi a normelor de prudenţă ale Băncii Centrale.
„Comisia a fost, în general, interesată de activitatea desfăşurată de CEC Bank în perioada de după 2011. La lucrul acesta se răspunsese şi printr-o adresă semnată de domnul guvernator (Mugur Isărescu – n.r.). A fost interesată de concluziile raportului de supraveghere care, azi de dimineaţă, a fost depus la BNR şi concluzia respectivă a fost comunicată acţionarului băncii, urmând ca în următoarele 2-3 zile să furnizăm comisiei, în măsura în care legislaţia ne va permite, aspecte legate de concluziile la care a ajuns BNR în controalele care s-au făcut la CEC în ultimii doi ani. Concluzia raportului este că acest credit s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC şi a normelor de prudenţă ale BNR”, a spus Cinteză, la finalul audierii sale în cadrul Comisiei de buget-finanţe din Senat.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a arătat că CEC Bank nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.
„Am solicitat întregii conduceri executive a CEC Bank să ia măsuri de modernizare a băncii şi, mai ales, de îmbunătăţire a procedurilor de acordare a creditelor şi de finanţare a mediului economic şi, de asemenea, de îmbunătăţire a sistemelor şi procedurilor informatice ale băncii. S-au făcut analize lunare de către reprezentanţii ministerului, atât în Adunarea Generală a Acţionarilor, cât şi în Consiliul de Administraţie. În fiecare lună mi-au fost prezentaţi indicatorii. Am avut nenumărate întâlniri cu domnul preşedinte Gheţea. Dânsul îmi prezenta activitatea CEC Bank în aşa fel încât ea evolua bine de la o lună la alta, dar, în prezent, ne aflăm în situaţia că banca nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% faţă de ţinta asumată, de asemenea, banca nu este pe profit, este pe pierdere, pierdere netă, nu rezultatul brut”, a spus Daniel Chiţoiu.
Acesta a mai afirmat că activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care el l-a dorit la CEC Bank de când a preluat mandatul de ministru al Finanţelor.