Acest drept se poate obţine printr-o cerere la care trebuie anexată o declaraţie pe propria răspundere privind respectarea mai multor condiţii, un angajament privind comunicarea, în termen a cinci zile, a oricărei schimbări apărute ce ar putea anula dreptul la acest ajutor, o copie a actului de identitate, o copie a contractului de credit sau vânzare-cumpărare a locuinţei şi un extras de carte funciară.
Poliţiştii din penitenciare trebuie să îndeplinească câteva condiţii pentru a putea beneficia de ajutor, cum ar fi să aibă un contract ipotecar sau imobiliar sau să aibă un încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei case.
Poliţistul nu are voie să deţină o locuinţă în localitatea în care lucrează şi nici soţul/soţia sau copiii poliţistului de penitenciar care vrea să beneficieze de bani de la stat.
Cei care solicită acest ajutor trebuie să nu fi vândut o locuinţă aflată în localitatea în care lucrează, după data la care au fost angajaţi în sistemul administraţiei penitenciare.
Preşedintele sindicatelor din penitenciare spune că acest beneficiu este o compensaţie a banilor pe care ofiţerii îi primeau pentru plata chiriei, conform mainnews.ro.
„Nu e un drept în plus, este un drept care înlocuieşte compensarea chiriei. Cei care aveau dreptul la compensarea chiriei, dacă îşi cumpără apartament în rate, pot să dea practic acei bani la rate. Asta presupune ordinul. Nu e un drept în plus”, a spus Sorin Dumitraşcu, pentru mainnews.ro, potrivit Adevărul.ro.
Ajutorul nu va acoperi valoarea totală a ratei şi că depinde de la caz la caz în funcţie de creditul luat şi salariul pe care îl încasează agenţii.
„Nu va acoperi valoarea totală a ratei, cum nici valoarea chiriei nu era acoperită de fiecare dată, dar justificarea e legată de faptul că foarte mulţi dintre colegii noştri atunci când termină şcoala merg în alte unităţi penitenciare decât cele din domiciliu. Pentru că statul nu le poate acoperi acele locuinţe de serviciu aşa cum era odată, a găsit această variantă de a compensa o parte din chiria. Acum, pentru stabilizarea personalului, acest ajutor poate fi folosit şi pentru plata unei părţi a ratei.
Nu acoperă întregul credit. Compensaţia lunară poate să acopere maxim jumătate din salariul poliţistului. Înseamnă între 800 de lei şi 2 000 de lei. Depinde de la caz la caz”, a explicat fostul director al ANP.