Peste 70 de noi centre de vaccinare anti-COVID vor fi deschise în toată ţara, începând de săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de colonelul Valeriu Gheorghiţă, medicul care coordonează Campania de Vaccinare în România.
„În etapa a treia există o categorie de subpriotirizări şi fiecare persoană prgoramată va vedea categoria. Vor mai fi deschise în următoarele zile, în aceste municipii, centre noi de vaccinare unde vom distribui vaccinul de la AstraZeneca.
Ca elemente de noutate vom trece în revistă extinderea vârstei pentru vaccinarea cu AstraZeneca, deschiderea etapei a treia, faptul că urmează să punem în funcţiune de la 15 martie, încă 74 centre de vaccinare, adeverinţa de vaccinare în format electronic”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a explicat că în prezent sunt active în ţară 678 de centre de vaccinare cu 990 de fluxuri, urmând ca numărul total al centrelor de vaccinare să ajungă la 1.137.
„Centre de vaccinare pentru cele 3 tipuri – Pfizer, Moderna şi Oxford AstraZeneca – sunt şi vor fi activate în perioada următoare 1.137, cumulând un total de 1.571 de cabinete, de fluxuri de vaccinare. La acest moment sunt active 678 de centre, cu un număr cumulat de 990 de fluxuri. După cum spuneam, din 15 martie vor fi operaţionalizate alte 74 de cabinete de vaccinare. Din toate aceste centre active la acest moment, 52 de centre sunt din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne – 30 de centre reţeaua MAI şi 22 de centre din reţeaua MApN care sunt active”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a explicat cum se va desfăşurat campania de vaccinare în continuare. Coordonatorul a enumerat localităţile în care persoanele din etapa a III-a se pot programa pentru imunizare.
„Legat de extinderea vaccinări cu serul de la AstraZeneca, după cum ştiţi, ieri a fost anunţat prin intermediul unui comunicat oficial faptul că în urmă întrunirii dintre Comisia Ştiinţifică şi a grupului medical din cadrul Comitetului Naţional privind vaccinarea, la care am avut răspunsul ministerului Sănătăţii şi a celorlalte autorităţi delegate, s-a decis la recomandarea OMS şi a demersului efectuat şi de celelalte ţări, ridicarea limitării de vârstă de la categoria 55 de ani. Practic, s-a renunţat la această limitare. Astfel, toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot imuniza cu serul”, a afirmat dr. Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță a explicat că este normal să apară reacţii adverse în urma administrării vaccinului anti-covid, precizând că „este firesc să se vorbească despre reacții adverse pentru că, dacă ne uităm la motivele pentru care oamenii ezită sau amână decizia de vaccinare este tocmai această teamă de reacții adverse.”
„Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea, sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Practic, apare durerea, disconfortul local, umflătură în anumite cazuri sau chiar roșeață.
Sunt persoane care dezvoltă febră, dureri musculare, dureri de cap, uneori disconfort abdominal… Aceste manifestări sunt pasagere, nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament sau o atitudine medicală particulară.
Se pot utiliza medicamente anti-termice obișnuite sau anti-inflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul.”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Antena3.
Citeşte şi: Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm