Noi confruntări militare au avut loc între Armenia şi Azerbaidjan, în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, iar patru militari azeri au murit, informează agenţia Reuters potrivit Agerpres.
Ministerul Apărării de la Baku a anunţat, duminică dimineaţă, că patru militari azeri au murit în schimburi de focuri cu armata armeană.
Autorităţile din Armenia au anunţat că şase militari au fost răniţi în confruntările cu armata azeră, pe care o acuză de încălcarea armistiţiului mediat de Rusia.
UPDATE: Atac violent al fortelor azere asupra combatanţilor armeni VIDEO
Noi confruntări militare dintre Armenia şi Azerbaidjan au izbucnit în septembrie şi au durat 44 de zile, soldându-se cu peste 5.600 de morţi. Un armistiţiu mediat de Rusia este în vigoare de la jumătatea lunii noiembrie.
Un purtător de cuvânt al forţelor ruse de menţinere a păcii, citat de agenţia de presă RIA Novosti, a confirmat sâmbătă că au existat „schimburi de focuri de armă automată”. El a adăugat că le-au fost transmise apeluri „rapide” celor două părţi pentru a respecta armistiţiul.
Anterior în cursul zilei de sâmbătă, forţele din Nagorno-Karabah au anunţat că trei dintre luptătorii lor au fost răniţi într-un atac al forţelor azere.
PIB-ul Azerbaidjan-ului ar putea scădea în acest an cu 3,5%, dar va creşte anul viitor, în funcţie de preţurile petrolului de pe pieţele mondiale
Ţările exportatoare de petrol din CSI sunt cel mai bine pregătite să reziste şocului dublu al pandemiei COVID-19 şi scăderii globale a preţurilor petrolului, scrie publicaţia Trend, citând date analitice ale companiei independente de investiţii Renaissance Capital.
„Azerbaidjanul, fiind una dintre ţările exportatoare de petrol din CSI, se aşteaptă să încheie anul 2020 cu o scădere moderată a PIB de 3,5%, care este considerat un mic indicator în rândul ţărilor exportatoare de petrol la nivel mondial”, arată compania.
Potrivit aceleiaşi surse, Azerbaidjanul are un buget echilibrat, cu un deficit moderat, un nivel scăzut al datoriei publice şi suficiente rezerve valutare pentru a asigura sustenabilitatea chiar şi pe o perioadă prelungită cu preţuri scăzute ale petrolului.
Compania a subliniat, de asemenea, că nu există riscuri semnificative pentru reducerea ratingurilor suverane de credit ale Azerbaidjanului.
„Scenariul de referinţă pentru anul viitor, presupunând un preţ al petrolului de 50 dolari pe baril şi o creştere treptată a producţiei, va ajuta creşterea PIB-ului Azerbaidjanului să se recupereze la 2,9%”, au spus reprezentanţii companiei.
Anterior, Ministerul Economiei din Azerbaidjan a pregătit trei scenarii pentru dezvoltarea economică pentru 2021 şi, potrivit acestora, creşterea PIB-ului Azerbaidjanului ar trebui să fie de până la 3,8%, în funcţie de preţurile petrolului pe pieţele mondiale.