Potrivit lui Ciolacu, România are capacitatea de a produce produse alimentare, să susţină, nu 20 de milioane, ci 40 sau 50 de milioane, potrivit specialiştilor.
”Am înţeles că s-au trimis controale să se vadă de ce s-a întâmplat acest lucru. A fost neadecvat acel preţ şi acea ştire prezentată să creeze aşa ceva în toată România. Asta înseamnă că toată lumea este tensionată, toată lumea este îngrijorată, la fel ca şi noi, este evident acest lucru. Venim după doi ani de pandemie, după un conflict în 2022 când nimeni nu mai credea că se poate întâmpla aşa ceva în Europa şi există o anumită tensiune şi lumea reacţionează emoţional la anumite ştiri”, a spus Ciolacu despre panica legată de preţul la combustibili şi cozile pentru a cumpăra ulei.
”Este posibil, avem contracte internaţionale, dacă nu vom face faţă, se vor limita aceste exporturi. Dar întâi să ne creăm o rezervă naţională, sustenabilă pentru populaţiei României”, a explicat el, despre o posibilă reducere a exporturilor, în perioada următoare.
Întrebat dacă este vorba despre grâu, Ciolacu a spus că ”dacă România îşi creează rezerva necesară, nu are nicio problemă să exporte în continuare”.
Președintele PNL, Florin Cîțu, l-a contrazis miercuri pe Marcel Ciolacu, susţinând că România nu-și permite să oprească exporturile pe anumite segmente pentru că vor exista consecințe și alte țări vor opri exporturile, iar asta ar putea echivala cu un război comercial.
”Nu văd o astfel de măsură să ajute România. Noi exportăm ceva, alte țări exportă altceva și noi depindem de acele importuri. Dacă noi zicem că nu vom mai exporta ceva, atunci și alte țări vor spune că stopează exporturile. Ce facem, începem un război comercial?”, a spus Florin Cîțu.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă vrea să scape de dependenţa energetică rusească prin energie verde