Noi descoperiri arheologice datează originile Homo Sapiens cu 350.000 de ani în urmă

Date genetice prelevate de la rămășițe aparținând a șapte persoane care au trăit în urmă cu câteva secole în provincia KwaZulu-Natal din Africa oferă o nouă și interesantă dovadă potrivit căreia specia noastră, Homo Sapiens, ar fi mai "vârstnică" decât se credea până acum, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Filip Stan
29 sept. 2017, 16:44
Noi descoperiri arheologice datează originile Homo Sapiens cu 350.000 de ani în urmă

Oamenii de știință au anunțat, joi, că au secvenționat genomurile a șapte indivizi, printre care se numără rămășițele unui băiat, care au trăit ca vânători-culegători în zona golfului Ballito, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. În urma analizei, ei au putut estima că separarea liniei de evoluție dintre Homo Sapiens și grupurile omului primitiv s-a petrecut în urmă cu 260.000 – 350.000 de ani în urmă.

Până recent exista credința predominantă potrivită căreia specia Homo sapiens a apărut cu circa 200.000 de ani urmă.

Cercetarea recentă și fosilele descoperite în Maroc — eveniment anunțat în luna iunie — indică o origine mult mai veche.

Homo Sapiens a apărut în peisajul african după milioane de ani de evoluție umană care a cuprins o separare de linia de evoluție, petrecută acum 600.000 — 700.000 de ani și care a condus la formarea oamenilor de Neanderthal, o specie dispărută. Perioada dintre acea separare și până la apariția speciei noastre a avut o importanță deosebită.

”În această perioadă este posibil să se fi petrecut unele modificări genetice care ne-au făcut să fim ceea suntem astăzi, diferiți de, spre exemplu, oamenii de Neanderthal”, a declarat geneticianul Mattias Jakobsson de la Universitatea Uppsala din Suedia, coresponsabil în cadrul cercetării publicate în jurnalul ”Science”.

”Reconstrucția istoriei îndepărtate a apariției omului în Africa prinde din ce în ce mai mult formă odată cu coroborarea noilor informații obținute în urma datării fosilelor găsite recent, precum cele din Maroc, a datelor arheologice provenind din Epoca de Piatră și a ADN-ului uman, relevându-se astfel perioade interesante din trecutul nostru evoluționar”, a adăugat Marlize Lombard, profesoară de arheologie la Universitatea din Johannesburg, coresponsabilă în cadrul studiului.

Descoperirile realizate în Maroc, anunțate în luna iunie de alți oameni de știință, au constat în cranii fosile, oase de membre și dinți, cu o vechime de circa 300.000 de ani. Ulterior s-a dovedit că acestea aparțin unor indivizi din specia Homo Sapiens.

”Datarea acelor fosile, la 300.000 de ani, coincide cu noua noastră estimare privind apariția Homo sapiens. Acestea înfățișează o combinație de trăsături moderne și străvechi, ce ar putea indica o fază de tranziție”, a adăugat Lombard cu privire la rămășițele găsite în Maroc.

Cercetătorii au concluzionat că un craniu parțial de acum 260.000 de ani, găsit în Florisbad, Africa de Sud, aparține de asemenea unui reprezentant al speciei Homo sapiens.

Există un larg consens în rândul oamenilor de știință potrivit căruia Homo sapiens își are originile în Africa. Însă, descoperirile recente au indicat că specia noastră nu a apărut într-o singură regiune, cum ar fi în estul Africii, ci în zone multiple — așa-numita origine pan-africană, mult mai complexă, ce pare a fi susținută de noile cercetări genetice, mai notează sursa citată.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Mihaela Valentina Cambei obține argintul la haltere, Jocurile Olimpice 2024
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!