Liderul grupării care a falsificat peste 17.000 de bancnote de 100 de lei, reuşind să producă cele mai bune falsuri din istoria României, a fost reţinut pentru 24 de ore.
Bărbatul acuzat că falsifica bancnote era extrem de precaut. Acesta nu folosea niciodată telefon mobil şi lucra doar cu concubina sa şi cu încă un bărbat. Nu plasa bani pe piaţa neagră la jumătate de preţ, aşa cum procedează falsificatorii, ci mergea în magazine mici care nu aveau camere de supraveghere, de unde cumpăra produse ieftine pentru a primi rest cât mai mare în bancote reale. Mai mult, dacă mergea în benzinării şi cumpăra ceva îşi schimba tricoul pentru a nu fi recunoscut. În cei şase ani de când falsifica bancote, bărbatul a reuşit să pună pe piaţă 1, 7 milioane de lei. Falsifica doar bancnote de 100 de lei şi ascundea o parte din materialele folosite la falsificarea banilor într-o vilă din staţiunea prahoveană Buşteni.
Reamintim că procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în oraşul Buşteni într-o cauză ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale care a falsificat 17.065 de bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei.
DIICOT susţine că liderul acestei grupări a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea respectivă este specializată în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.