Noi detalii despre recalcularea pensiilor. Un expert trage semnalul de alarmă: „Aici e o nouă tâlhărie”

Noua lege a pensiilor, care vine la pachet cu recalcularea veniturilor pentru aproape cinci milioane de pensionari, aduce mai multe schimbări.
Filip Stan
05 iul. 2024, 16:53
Noi detalii despre recalcularea pensiilor. Un expert trage semnalul de alarmă:

Recalcularea se va finaliza până la 1 septembrie și se vor distribui deciziile de pensionare. Din 1 septembrie, pensionarii cu venituri contributive, cum ar fi sporurile, vor avea parte de o nouă recalculare. Documentele care nu se află la dosare trebuie depuse la Casele de Pensii.

„Este o noutate în plus care vine în Legea 360. Există un termen de 6 luni în care pensionarii vin să îşi depună acele documente, vorbim de acele adeverinţe cu sporuri, care, în momentul de faţă, pe actuala legislaţie, nu fac parte din baza de calcul a pensiilor. Noi am considerat că, asupra acestor sporuri, dacă s-a achitat contribuţia de asigurări sociale, ele trebuie să fie luate în calcul, respectând principiul contributivităţii. Vorbim în principal de acordul global, care era o formă de remunerare înainte de Revoluţie, vorbim de premii, prime şi alte sporuri la care s-a contribuit. Noi o numim mica recalculare”, declara recent preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Citește și Mobilizare spectaculoasă din partea grupului constructor UMB! Dorinel Umbrărescu nu mai bate pasul pe loc

Pensionarii ar trebui să ducă documentele până în toamnă, în caz că nu le au la dosare. Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, a indicat care sutn pensionarii vizați.

“Un lucru foarte important este că orice document pe care îl obţine nu trebuie să depășească dată de 1 aprilie 2001, pentru că după data de 1 aprilie 2001 orice adeverință este inutilă.

Până în aprilie 2001 se face însumare de venituri salariale, ca să se facă calculul punctelor de pensie, după aprilie 2001, totul se bazează pe declarația de vărsământ a contributivității. Si nu mai are importanţă cât era salariul de mare, dacă a fost acord sau au fost sporuri pentru că ele se înglobează automat la această declarație, care se referă la o anumită suma și punct nu interesează casă de pensii ce intră în suma aia e treaba angajatorului.Înainte de 2001 nu era acest lucru și se făceau plăți de mai multe, pe mai multe state, erau state principale de plata dar puteau să apară și alte liste de venituri salariale și vă dau exemple, orele suplimentare, orele festive, muncă în acord, de multe ori acestea erau pe alte liste de plată, dar care erau tratate tot că venituri salariale adică se rețineau din ele impozit CAS, CASS însă nu făceau parte din statul de plată.Mai grav este că pe perioada iulie 1977 – ianuarie 1991, în baza unei legi, reținerile salariale, impozit, CAS, CASS, s-au făcut pe fondul de salariu, iar în statele de plată nu apăreau aceste rețineri, iar la rubrica venit brut apărea de fapt netul. Pe vremea aia tipăriturile se făceau mai greu, iar ştanţa de tipar pentru statele de plată nu a fost modificată acolo la rubrica aia să apară netul și toată lumea știa că acolo este netul. Nici nu putea să apară altceva, acum însă arhivarii nu au de unde să știe legile astea, și tot felul de amănunte și ei eliberează adeverințe cu venituri brut pe perioada asta, adeverință aia din secunda aia e nulă”, a declarat Dorina Barcari.

Citește și Manipularea pensionarilor, demontată de Casa Națională de Pensii: pensiile nu pot scădea, revizuirea anuală nu este același lucru cu recalcularea din septembrie

Pensionarii cu venituri extrasalariale înainte e 2001, pentru care s-au plătit contribuții, dar care nu au dovezile la dosar, le pot obține de la companii care le-au preluat din arhivele statului. Mai mulți pensionari s-au plâns de prețurile mari pe care le plătesc, iar Consiliul Concurenței a demarat o anchetă.

„Aici este altă tâlhărie, așa zisele arhive private sunt de fapt lichidatorii care au avut contract ca arhivele să fie aranjate, puse în ordine, cartonate și așa mai departe, și predate la arhivele de zonă, arhivele statului, ei nu au voie să dețină documentele astea, pentru că ei au crezut că o să obțină niște bani. Dacă au văzut că li s-au încurcat socotelile și nu a ieșit cum au vrut decât să muncească mai bine au pus furtunul pe ele și au declarat că au fost inundate, mâncate de șobolani, au luat foc. Percep niște taxe anterioare documentului pe care trebuia să-l elibereze, deci e taxă ca să depui o cerere, unde ai mai pomenit așa ceva, taxă că să cerceteze.

De multe ori dau 5000 de lei că să obțină 10 lei la pensie pentru că veniturile alea nu sunt foarte valoroase și gândiți-vă că extinse pe 20, 30, 40, 50 de ani și împărțite la 25 … pentru că nu sunt niște venituri fabuloase, ele sunt niște adaosuri”, a adăugat Dorina Barcari.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în următoarele cinci zile. Doar 4 nativi sunt avantajați de astre
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)